Koronavírus

2021.11.19. 08:02

A kutatásból kiderül, a nők szívesebben oltakoznak

Az is számít, ki hol lakik, az oltakozási kedv ugyanis a megyei jogú városokban a legmagasabb.

Km

Nyíregyháza, 2021. november 11. Csehely Csilla bõrgyógyász beolt egy nõt a német-amerikai fejlesztésû Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina harmadik, emlékeztetõ adagjával a Jósa András Oktatókórházban kialakított oltóponton Nyíregyházán 2021. november 11-én. MTI/Balázs Attila

Fotó: Balázs Attila

A nem, az iskolázottság és a lakókörnyezet is befolyásolja az oltási hajlandóságot, derült ki abból a reprezentatív kutatásból, melyet a Semmelweis Egyetem vezetésével öt magyarországi egyetem végzett (köztük a Debreceni Egyetem, a Szegedi és a Pécsi Tudományegyetem). A felmérést, ami azt elemzi, milyen tényezők befolyásolják az oltási hajlandóságot, az Innovációs és Technológiai Minisztérium is támogatta.

Nagyvárosokban magasabb

A 78 ezer fős kutatás eredménye szerint a nők körében magasabb az oltakozási kedv, mint a férfiak között. A magasabb iskolai végzettségűek szívesebben oltatják be magukat, mint az alacsony iskolázottságúak, de az is számít, hogy ki hol lakik, az oltakozási kedv ugyanis a megyei jogú városokban a legmagasabb. A nemrégiben közzétett felmérésből az is kiderül, hogy a járvány második hullámában jelentősen megemelkedett az oltási hajlandóság.

Tavaly novemberben még csak a megkérdezett emberek 17,2 százaléka válaszolt igennel arra a kérdésre, hogy szeretné-e beoltatni magát, májusban viszont már a ­megkérdezettek 68,4 százaléka.

Borítókép: Oltás a Nyíregyházi oltóponton – sokan kérik a harmadik vakcinát | Fotó: MTI / Balázs Attila

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában