Nyíregyháza

2021.11.30. 07:00

Koncert a keresztényekért

Több mint 300 millió embert ér nap mint nap megaláztatás, diszkrimináció, terrortámadás.

KM

Jótékonysági koncertet szervezett az üldözött keresztények megsegítése érdekében a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének (KÉSZ) Nyíregyházi Csoportja a napokban a Kodály Zoltán Általános Iskola hangversenytermében.

Ajándék az adakozóknak

A KÉSZ helyi szervezete ezzel a nemes kezdeményezéssel a Miniszterelnökség Hungary Helps Programját támogatta. A műsorban fellépett Hegedűs Endre Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, felesége, Hegedűs Katalin, valamint Szabó Dénes Kossuth-díjas karnagy a Cantemus Gyermekkarral. A résztvevők áldozatos és elkötelezett szívvel vállalkoztak arra, hogy csodálatos zeneművek megszólaltatásával ajándékozzák meg a nagylelkű adakozókat.

A rendezvényen jelen volt Azbej Tristan államtitkár, a Miniszterelnökség Üldözött Keresztények Megsegítéséért és a Hungary Helps Program Megvalósításáért Felelős Államtitkárság vezetője, aki a fővédnöki szerepet töltötte be, valamint Makláry Ákos atya, a KÉSZ elnöke, aki a védnöki tisztet vállalta el.

Megaláztatás, terrortámadás

– Azbej Tristan államtitkár köszöntőbeszédében körvonalazta azt a tevékenységet, ami reményt ad keresztény testvéreinknek a Közel-Kelet és Afrika szélsőséges iszlamista erők támadásaitól szenvedő térségeiben, érzékeltetve a támogatottak háláját az elsőként segítséget nyújtó Magyarország és a magyar nép iránt. Kiemelte a gazdag, más csoportok jogait hangosan védelmező Nyugat közönyét, fájdalmas hallgatását a keresztények üldöztetettsége láttán – tájékoztatta lapunkat Megyesi Mária, a KÉSZ Nyíregyházi Csoportjának elnöke.

– Szólt arról is a politikus, hogy a kereszténység lélekszámra a legüldözöttebb vallás. Több mint 300 millió embert ér nap mint nap megaláztatás, diszkrimináció, terrortámadás, sőt bizonyos országokban népirtás. Azbej Tristan elmondta azt is, hogy a koncert bevételét – ahogyan a perselybontás után láthattuk –, 591 380 forintot az államtitkárság a nigériai, a Boko Haram által megtámadott Szent Rafael Iskola keresztény diákjai megsegítésére fordítja.

– Makláry Ákos atya kiemelte annak fontosságát, hogy a kereszténység ökumenikus összefogással segítse testvéreit. Szövetségünk elnöke felidézte a Regőczi István Alapítvány javára szervezett adománygyűjtő akciót, amelyben szintén részt vett a helyi csoportunk – folytatta Megyesi Mária.

Életvidámság a dalokban

A jótékonysági koncert életvidámságot sugárzó kórusművekkel kezdődött a Cantemus Gyermekkar előadásában, Hegedűs Katalin zongoraművész kíséretével. Ezután Hegedűs Endre zongorajátékával varázsolta el a közönséget, majd négykezes produkciónak is tapsolhattak a nézők.

Az összefogást jelképezte az is, hogy a koncertet megtisztelte jelenlétével Szocska Ábel, a Nyíregyházi Egyházmegye püspöke, dr. Vinnai Győző országgyűlési képviselő, dr. Papp Tibor, a Nyíregyházi Egyházmegye főhelynöke, dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere, a város egyházközösségeinek több vezetője.

Borítókép: Hegedűs Endre, Hegedűs Katalin és Szabó Dénes | Fotó: Csernyus Enikő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában