Szabolcs-Szatmár-Bereg

2021.11.19. 07:20

Optimális a termőföld nedvességtartalma

A pára- és ködfoltok miatt olykor kifejezetten nedvesnek érezhettük az időt.

KM

20200330 Debrecen határa fotó: Matey István MI Hajdú-Bihari Napló Rákóczi István, az Agrárcentrum gépkezelője kompaktorozik (magágy előkészítés, földlazítás).

Forrás: MW-archív

Fotó: Matey István

A megszokottnál 3-4 fokkal hidegebb volt ugyan az elmúlt héten, de sokat sütött a nap, száraz idő volt a térségben – tájékoztatta lapunkat a Debreceni Egyetem Precíziós Növénytermesztési Szolgáltató Központja. Közleményükben azt írják, megyénkben a legtöbb helyen faggyal indult a hét szinte minden napja, csupán hétfőn és kedden maradhatott fagymentes a megye területének legnagyobb hányada. Általában mínusz 1 és mínusz 5 Celsius-fokig süllyedt a hőmérők higanyszála. Napkelte idejére a jobbára derült ég, a napos idő és a 8-13 fokos felmelegedés azonban kárpótolta valamelyest a kinti munkákat végzőket. A pára- és ködfoltok miatt olykor kifejezetten nedvesnek érezhettük az időt, csapadék azonban leginkább a hét első napján hullott, akkor is csak a megye déli felében volt 1-2 tizedmilliméternyi mennyiség. Nem is hiányzott egyelőre a kiadósabb eső a megkésett betakarítási és talajmunkákat pótló gazdák számára, noha a talaj erősen kiszáradt, mélyebb rétegei továbbra is várják az áztató csapadékot a feltöltődés megindulásához.

Fejlődhet a vetés

Általában 120-140 milliméter hiányzik még a szabadföldi vízkapacitásnak megfelelő nedvességszint eléréséhez a megye termőtalajainak 1 méter mélységű szelvényében, mely egy, az átlagnak megfelelő időjárású telet követően tavaszra jó eséllyel meg is valósulhat. Kedvező hír, hogy a térségben szinte mindenütt optimális a felső 10-20 centiméteres réteg nedvességtartalma, így az őszi vetések fejlődése a várhatóan 5 fok közelében állandósuló magágyhőmérséklet mellett folytatódhat a következő 1-2 hét során is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában