Nyíregyházi Egyetem

2021.11.22. 14:13

Új impulzus a természettudományok oktatásához és megszerettetéséhez

Újabb középiskolában kötött megállapodást a Nyíregyházi Egyetem.

Fotó: Pusztai Sándor

– A legfőbb cél, hogy visszavezessük a diákokat és a hallgatókat a természettudományok csodálatos világába, népszerűsítsük ezen a területen a képzési kínálatunkat a középiskolások körében, ugyanis az elmúlt években csökkent az érdeklődés a természettudományos szakok iránt, nemcsak nálunk, hanem országosan is látszik ez a tendencia – hangzott el hétfőn a Nyíregyházi Egyetemen, ahol a felsőoktatási intézmény együttműködési megállapodást írt alá a Mátészalkai Esze Tamás Gimnáziummal.

Terepgyakorlat, laborlátogatás

– Az együttműködés értelmében a Nyíregyházi Egyetem segít felkészíteni a középiskolás diákokat az elemelt szintű érettségire, kutató diákokat toborzunk kutatási programjainkhoz, részt vállalunk a gimnázium természettudományos tehetséggondozásában. Ezen kívül a diákoknak csoportokban laborvizsgálatokat, terepgyakorlatot biztosítunk – sorolta fel a két intézmény közötti kooperáció alappilléreit Vassné prof. dr. Figula Erika rektor. Ennek fejében a középiskola partnerséget vállal az egyetemi képzések népszerűsítésében, a leendő hallgatók toborzásában.

Lukács Bertalan, az Esze Tamás gimnázium igazgatója hozzátette, régóta jó kapcsolatot ápolnak a Nyíregyházi Egyetemmel, ahová a mátészalkai diákok szép számban jelentkeznek továbbtanulni. A gimnáziumnak 470 tanulója van, 80-90 százalékuk megy tovább egyetemekre, főiskolákra.

– Mindig is nagy hangsúlyt fektetettünk a természettudományos területek oktatására, látván, hogy szükség van rá. Iskolánk zászlóshajója a biológia- kémia tagozat, amihez az infrastruktúránk is adott, egy kitűnően felszerelt laborral rendelkezünk. A most papírformát öltött együttműködés egy kiváló lehetőség, amivel mindenképpen élni akartunk, és köszönjük. Azon leszünk, hogy tanulóink is lássák meg benne a lehetőséget – tette hozzá a gimnázium igazgatója.

Miután az együttműködő partnerintézmények aláírták a megállapodást elhangzott az is, számos újdonsággal várja a Nyíregyházi Egyetem leendő első éves hallgatóit. A rektor felhívta rá a figyelmet, hogy páratlan támogatásokat nyújtanak a következő tanévtől: minden elsőéves, nappali tagozatos hallgató laptopot kap a tanulmányaihoz. A tanárképzésben minden osztatlan képzésű, nappalis hallgató 10 hónapon át, havi 50 ezer forintos ösztöndíjban részesül.

Dobróné dr. Tóth Márta az egyetemen induló új szakól, a Z-szakról beszélt lapunknak elmondta, a természettudomány-környezettan tanári szak, Z- generációs módszerek tanításával integrálja a természettudományos tanárképzést.

KO

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában