Nyíregyháza

2021.12.22. 20:11

Hálaadásra készülnek a felújított nagytemplomért Nyíregyházán

A nyíregyházi Evangélikus Nagytemplom építése, felújítása körül a város alapítása óta csodás történetek keringenek. Az erős tirpák gyülekezet, ha kellett saját pénzével, összefogással, fizikai erejével építette, védte, óvta, újította templomát.

Kecskeméti Zsuzsa

Az örömteli hír, hogy újra gondolkodhat az egyházközség a Nagytemplom helyreállításán, évekig lázban tartotta gyülekezet tagjait, majd mindez 2021-ben valóra vált. Az egyházközség hálatelt szívvel fogott neki Nyíregyháza 1. helyrajzi számú épületét restauráltatni Magyarország kormányának kiemelt támogatásából. A Magyarországi Evangélikus Egyháznak juttatott állami támogatásból 650 millió forint került a Nyíregyházi Evangélikus Egyházközséghez. Ez az összeg olyan nagy, hogy a Gyülekezeti Ház teljes átalakítása és néhány kisebb felújítás mellett is több, mint 350 millió forint jutott arra, hogy a csodálatos Nagytemplom régi pompájában ragyogjon. 

A gyülekezet felügyelője, Veczánné Repka Jolán elmondta, hogy bár vágytak rá, nem lett volna ereje és lehetősége a gyülekezetnek ilyen nagy összeget a templom felújítására fordítani. 

„Nem tudunk eléggé hálát adni Istennek, és megköszönni a Kormánynak ezt a hozzáállást, ezt a döntést – mondja a felügyelő asszony. – Szinte felfoghatatlan volt ez az örömhír, hogy a Kormány kiemelt támogatásából mi is kaphatunk, és sor kerülhet a Nagytemplom restaurálására. Egy csodálatos ünnepre, egy hálaadó Istentiszteletre készültünk, úgy gondoltuk, zsúfolásig fog megtelni ez a gyönyörűen felújított templom, úgy gondoltuk, mindenki eljön, az egész gyülekezet, és sok vendéget is hívtunk a városunkból, városon kívülről, társgyülekezetekből is. Felkértük az óvodánkat, iskoláinkat, fiataljainkat, hogy szolgáljanak ezen az alkalmon, kis műsorral készüljenek. Szeretetvendégséget is terveztünk, hogy valódi közös örömünnep legyen ez a nap. Ez volt az álmunk. De sajnos a vírus újra közbeszólt. Mi pedig, alkalmazkodva a kialakult (vírus)helyzethez, elkezdtük – újra és újra átgondolva, újra és újra egyeztetve, imádságban megharcolva – a programok átszervezését, elhagyását, és ekkor döbbentünk rá, mennyire nem tudjuk méltóképpen megtartani ezt az alkalmat. Mindannyiunknak fájó volt meghozni a döntést: Halasszuk el ezt az ünnepet. Halasszuk el, mert így olyan méltatlan ünnepelni. Szomorúak vagyunk, hogy így alakult, de reménységünk van abban, hogy – miután az ünnep nem elmaradt, hanem elhalasztjuk – Isten megengedi, hogy örömteli ünnep övezze majd körül a hálaadó Istentiszteletet.”

Fotók: Egyház

Dr. Kovács László Attila, a Nyíregyházi Evangélikus Egyházközség igazgatólelkésze hozzátette, hogy 2021. január 31-én tartottak egy ünnepi istentiszteletet, amikor Zsarnai Krisztián esperes úr újra szentelte a templomot, de Dr. Fabiny Tamás elnök-püspök úrral eltervezték, hogy később, a járvány után az őszi időszakban hálaadó istentisztelet keretében köszönik meg mindenkinek, aki részt vett a restaurációs folyamatokban. 

„A járvány után rengeteg program volt országszerte, és az őszi tervezés végül november 13-a lett – folytatja az igazgatólelkész - A meghívókat elküldtük, meghívtuk az építőket, restaurátorokat, a kormány képviselőit, a testvéregyházakat, hogy közösen adjunk hálát és személyesen is megköszönhessük nekik a munkát. Sajnos az utolsó pillanatban kiderült, hogy újra nem lehet méltóképpen ünnepelni. Először a szeretetvendégségről mondtunk le, aztán az ifjúság szerepléséről is, végül a távolságtartás érdekében templompadokat korlátoztunk le, így a meghívottak körét is korlátozni kellett, és mindenkinek maszkot kellett volna viselnie. Ezért hoztuk azt a szomorú döntést, hogy elnapoljuk a hálaadást, de semmiképp nem felejtjük el. A következő dátum húsvét és pünkösd között lesz, és reméljük, újra hívhatjuk majd az embereket és teli templomban közösen ünnepelve adhatunk hálát.”

A gyülekezet tehát, mint az idők során mindig, most is erősen tartja templomát. Nem hagyja elsikkadni. Örömmel mesélik mindenkinek, milyen izgalmas volt az oltár teljes restaurálása, hogyan bukkantak elő az eredeti színek, milyen csodás lett a templom díszítőfestése, mindenkit mennyire meglepett a díszítőrácsok restaurálás utáni szépsége. Fontos a közösség számára az is, hogy az orgona mögötti kiállítótér is vissza lett rendezve, így a tirpák hagyományok állandó kiállítása újra helyet kaphatott itt. 

A tavaszi hálaadásig pedig arra bíztatnak mindenkit, hogy térjen be Nyíregyháza legrégebbi templomába, hiszen a kapuk mindig nyitva állnak. Az istentiszteleti alkalmakról és más programokról a www. nyiregyhaza.lutheran.hu oldalon tájékozódhatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában