Iskolák

2022.02.16. 13:41

Notebookokat kapnak a diákok

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe összesen 5600 számítástechnikai eszköz érkezik meg a napokban.

Fotó: Pusztai Sándor

A köznevelés digitalizációját kívánja erősíteni az a program, aminek keretében mintegy 120 ezer digitális eszközt oszt ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) a hazai oktatási intézmények vezetőinek, pedagógusainak a közeljövőben.

 

A notebookok kiszállítása hétfőn kezdődött el, a Nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnázium diákjai kedden vehették kezükbe a korszerű számítástechnikai eszközöket.

 

- A program részeként, az elkövetkező másfél hónapban közel 120 ezer notebookot vehetnek használatba a tanulók és a tanárok – fogalmazott a nyíregyházi középiskola könyvtárában megtartott sajtótájékoztatón Maruzsa Zoltán, aki személyesen hozta el a notebookokat az iskola diákjainak.

 

Az EMMI köznevelésért felelős államtitkára a szerdai átadóünnepségen elmondta, az eszközöket az elkövetkező néhány hétben 55 ezer hazai pedagógus és ugyanennyi diák veheti majd át, a felmenő rendszerben megvalósuló projekt célja összesen 615 ezer laptop beszerzése, aminek eredményeként 2025-ig valamennyi, a programhoz csatlakozó köznevelési intézmény 5-12. évfolyamán tanuló diák rendelkezhet majd ilyen eszközzel.

 

– A koronavírus ideje alatt az oktatási rendszerünk egy napra sem állt le, amikor és ahol kellett, sikerült átállnunk a digitális oktatásra. Természetesen észleltük a hiányosságokat is, hiszen nem mindenki tudott jelen lenni az online térben, éppen ezért van hatalmas jelentősége a mostani programnak, hisz ennek köszönhetően elérhetővé válnak a digitális eszközök a diákok számára – fogalmazott Maruzsa Zoltán. Hozzátette, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe összesen 5600 számítástechnikai eszköz érkezik meg a napokban, ebből Nyíregyházára közel 2400.

 

A rendezvényen jelen volt dr. Vinnai Győző országgyűlési képviselő is. Az Országgyűlés kulturális bizottságának tagja kiemelte, hazánknak jól működő köznevelési rendszere van, de a digitális kompetenciák fejlesztésére sosem lehet elég időt és pénzt fordítani.

 

– Nyugodtan mondhatjuk, hogy ez egy forradalmi pillanat, mégpedig a digitális forradalomé – nyomatékosította a minisztérium programjának fontosságát dr. Vinnai Győző, aki külön kiemelte, hogy egy pedagógusnak naprakész tudással kell rendelkeznie a számítástechnika területén is, hiszen csak így várható el, hogy a diákok ez irányú kompetenciája fejlődjön.

 

Torda István Tamásné Nagy Ildikó, a Nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnázium intézményvezetője lapunk érdeklődésére elmondta, az iskolában sok mindent hasznosítottak a tantermen kívüli, digitális oktatás alatt összegyűjtött tapasztalatokból.

 

– A power point-os prezentációk, a házi feladatok digitális elkészítése – de lehetne még sok mindent sorolni abból, amit az online oktatásból a pedagógusaink meghagytak, áthoztak a jelenléti oktatásba – említette a Kölcsey intézményvezetője, akitől megtudtuk, az összes kilencedik évfolyamos diákjuk, azaz száz gyerek jut most notebookhoz. Torda István Tamásné Nagy Ildikó hozzátette, a fiataloknak pályázniuk kellett az eszközre.

 

A szerdai rendezvényen elhangzott: a projekt időtartama alatt, felmenő rendszerben az 5. és 9. évfolyamos diákok, valamint az intézmények pedagógusai számára személyes használatba adható, korszerű, hordozható IKT eszközöket biztosít majd a Klebersberg Központ. A projekt keretében korszerű tantermi eszközök, illetve a tanulói kreativitást és problémamegoldó képességet fejlesztő eszközök beszerzésére és kiosztására is lehetőség nyílik. 

Címkék#notebook

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában