Kelet-retró

2022.04.24. 08:00

Dráma Barabáson: túsz volt a csecsemő

Felidézzük, miről írt a Kelet-Magyarország 30 éve ezen a napon.

Illusztráció: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

1992. április 24., péntek

Dráma Barabáson: túsz volt a csecsemő

Egy 26 éves barabási férfi a 4 hónapos lánygyerekét fojtogatta és több órán át túszként fogva tartotta. A bűncselekményről a Vásárosnaményi Rendőrkapitányság munkatársától kértünk tájékoztatást. 

Április 21-én A. E. a csecsemővel felkereste a községbeli körzeti orvost, s ott feldúlt idegállapotban kérte: hívjanak mentőt és rendőrt. Megtörtént. A férfi a gyereket fogta, s azzal fenyegetőzött, ha a rendőr tovább közelít felé, a kislányt a betonjárdához vágja. A főtörzsőrmester hiába kérlelte, az illető nem tért jobb belátásra, sőt közölte: ameddig a feleségét otthonról az orvoshoz nem hozzák el, nem áll vele szóba. Azt is mondta, ha a rendőr nem siet, a gyereket megfojtja. A rendőr a kérésnek a mentők segítségével eleget tett. Közben megtudta, A. E.-né nagy mennyiségű altatót vett be, gyógyszermérgezést szenvedett. Eszméletlen volt. 

A nőt a mentők a barabási körzeti orvosi rendelőhöz vitték. Ekkor a férj, miközben a csecsemő nyakát szorongatta, újabb ultimátumot adott: a feleségét adják neki oda. A magából kivetkőzött embert többen próbálták meggyőzni arról, a neje sürgős kórházi ellátásra szorul. 

A garázdaságot, továbbá erőszakot megelőzendő a főtörzsőrmester a társulattal együtt a mentőbe akart ülni, amikor A. E. azt ordította: ha a rendőr a mentőbe beszáll, a gyereket kidobja az ablakon. Az egyenruhás azt mondta, a mentőautót a követi. Csarodán észrevették, hogy a mentó féklámpája többször villan, majd hirtelen megáll. Kiderült, A. E. a mentő felett is átvette az uralmat. Azt parancsolta: a kapitányság gépkocsija a mentő előtt menjen. A felszólítást a gyerek biztonsága érdekében teljesítették. 
A huzavona a vásárosnaményi kórház kapujánál folytatódott. A. E. kijelentette, a rendőröket a kórház területén nem szeretné meglátni. 

A kórházban az orvosok a gyógyszermérgezett asszonyt - a férje agresszív magatartása miatt - csak részben láthatták el. Később A. E. a feleségével és a gyerekével a mentőbe ült azzal, hogy vigyék őket haza, de a mentősök, tekintettel a történtekre, megtagadták. Végül egy orvos fuvarozta őket el. 

A vérfagyasztó események alatt riasztották a megyei rendőr-főkapitányság különleges szolgálatát is, mely mindvégig készenlétben állt, de szerencsére a krízishelyzetet sikerült erőszak alkalmazása nélkül megoldani. Eljárást indítottak A. E. ellen, aki egyébként az esetet megelőzően Barabáson garázdálkodott, sógorát megöléssel fenyegette. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában