Nyíregyháza

2022.04.29. 17:58

Együtt cserepedik gyermek és fája

Több mint hatvan kőriscsemetével gyarapodott az Újéletfa-liget pénteken.

Kevés megragadóbb szimbóluma van egy új élet világra jötte felett érzett örömnek és bizakodásnak, mint egy facsemete elültetése. A nyíregyházi Újéletfa-ligetben 2014 óta van erre lehetőségük a szülőknek. A kezdeményezés dr. Adorján Gusztáv frakcióvezető, a megyei kórház néhai főigazgatója nevéhez kötődik, s olyannyira hiánypótlónak bizonyult, hogy az Alkotás utcai játszótér mellett 2014-ben kialakított első liget két év alatt betelt. A második a Búvár, a Szikla és a Kerék utcák által körbezárt területen talált otthonra. A jelentkező családok itt 2016–18 között hárs-, juhar- és kőrisfa csemetéket ültethettek el, a hagyomány azonban rövid időre megszakadt: az egyik esztendőben a kedvezőtlen időjárás, majd a pandémia miatt kellett elhalasztani az újéletfa-ültetéseket. Pénteken azonban ismét gyermekzsivajtól volt hangos a liget, hatvanhárom család döntött úgy, hogy egy-egy keskenylevelű kőris elültetésével ünnepli 2018. július 31. és 2019. július 31. között született csemetéje érkezését.

– Örömmel tapasztaljuk, hogy a szülők, a nyíregyházi önkormányzat és a városüzemeltetés elképzelései találkoztak, amikor azt gondoltuk, hogy a családok ünnepeljék meg a gyermekük megszületését azzal, hogy saját fát ültetnek, amit mi biztosítunk. Ahogy a csemete gyökeret ver, cseperedik, úgy nőnek a gyerekek is, akiknek erősödik a kötődésük a szülővárosukhoz, s ha felnőve elkerülnek Nyíregyházáról, akkor is tudni fogják, hogy van itthon egy fájuk, ami a szeretteik mellett hazavárja őket – emlékeztette a családokat dr. Kovács Ferenc. A megyeszékhely polgármestere hangsúlyozta: az érzelmi kötődés mellett az is fontos, hogy a kezdeményezésnek köszönhetően már több mint 360 fával gyarapodott a város faállománya, így újabb lépést tettünk a levegő tisztaságáért.

– Ez a program a szülők nélkül nem teljesedhetett volna ki, hozzáállásuk jól példázza a közösség erejét és szűkebb hazájuk iránti szeretetüket. Kívánom, hogy rendszeresen látogassanak ki a ligetbe, gondozzák, óvják együtt a csemetét, hogy ha a mostani kicsik sok év múlva, felnőttként, saját gyermekükkel térnek vissza ide, fájuk árnyat adó lombja alatt beszélgethessenek – zárta gondolatait a városvezető.

A kertvárosi gyerekek rövid műsora után a történelmi egyházak képviselői megáldottak a csemetéket, amiket aztán a családok elültettek. Míg az anyukák, apukák lapátoltak, a gyerekek a saját nevükkel díszített táblácskának kerestek helyet kis fájuk tövében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában