Szabolcs-Szatmár-Bereg

2022.04.16. 20:00

Kézigránát az udvaron

Ha bárki robbanóeszköznek látszó tárgyat talál, azt azonnal köteles bejelenteni a rendőrségnek.

Az idén csaknem 450 alkalommal riasztották a honvédségi tűzszerészeket országszerte – tudatta a Magyar Honvédség tűzszerész ezrede a közösségi oldalán. Zömmel második világháborús robbanóeszközök miatt kellett intézkedniük – márciusban 36 esetben azonnal. Gajdos Milán hadnagy, a Magyar Honvédség 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezredének kommunikációs tisztje felidézte a február 10-ei tűzszerész-mentesítést, mely során a nyíregyházi Váci Mihály utca egyik családi házának udvarából 75 darab 8 centiméteres német repesz aknavetőgránátot, 11 darab RPG-40 típusú szovjet romboló kézigránátfejrészt, egy 36M Vécsey magyar támadó kézigránátot és annak felső szelencéjét, három kilo­grammnyi vegyes gyalogsági lőszert, egy kilogramm aknavetőgránát-póttöltetet és egy világháborús karabélymaradványt szállítottak el a katonák. 


– Ha bárki robbanóeszköznek látszó tárgyat talál, azt azonnal köteles bejelenteni a rendőrségnek – közölte Gajdos Milán. 

 

– Robbanóeszközökhöz köthető rendőrségi bejelentés miatt az elmúlt esztendőben összesen 42 alkalommal vonultak az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred tűzszerész katonái Szabolcs-Szatmár-Beregbe, hatszor volt szükség azonnali intézkedésre. Áprilisig 14 esetben végeztek a tűzszerészek mentesítést a megyében, három bejelentés igényelt sürgős beavatkozást – kezdte reagálását érdeklődésünkre Gajdos Milán hadnagy, a Magyar Honvédség 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezredének kommunikációs tisztje. 
 

– Ebben az évben többször is előkerült tekintélyes mennyiségű robbanóeszköz Szabolcs-Szatmár-Beregben. Példa erre az a február 10-ei tűzszerész-mentesítés, melynek során a nyíregyházi Váci Mihály utca egyik családi házának udvarából 75 darab 8 centiméteres német repesz aknavetőgránátot, 11 darab RPG-40 típusú szovjet romboló kézigránátfejrészt, egy 36M Vécsey magyar támadó kézigránátot és annak felső szelencéjét, három kilo­grammnyi vegyes gyalogsági lőszert, egy kilogramm aknavetőgránát-póttöltetet és egy világháborús karabélymaradványt szállítottak el a katonák.

 

Fontos a helyszínt megjelölni 


Vajon mi a protokoll ilyenkor, mire kell ügyelniük a tűzszerészeknek és az állampolgároknak? 
– Ha bárki robbanóeszköznek látszó tárgyat talál, azt azonnal köteles bejelenteni a rendőrségnek. A talált robbanótestet nem szabad fizikai hatásnak kitenni, óvatosan vissza kell engedni eredeti helyzetébe. Amennyiben az eszközre lakott területtől távol lelnek rá, fontos a helyszínt megjelölni, hogy a rendőrök odaérve könnyen megtalálják és ellenőrizni tudják, valóban katonai eredetű robbanóeszköz került-e elő. Ha igen, akkor ők teszik meg a bejelentést a Magyar Honvédség tűzszerész ügyeletére, a kiérkező tűzszerész járőr pedig kezeli a robbanótestet. 


Veszélyes foglalkozásnak tűnik a tűzszerész, „extrákkal” kell rendelkeznie egy hétköznapi emberhez képest. 
– Fontos, hogy a katona érdeklődjön a tűzszerész hivatás iránt, emellett előnyös, ha rendelkezik műszaki affinitással és megfelelő erőnléttel – ami a nagy tömegű robbanótestek mozgatásához szükséges. A tűzszerészek nem félnek a robbanóeszközöktől, de tisztelik azokat, hiszen mindannyian tudjuk, milyen pusztításra képesek, ha működésbe lépnek. Ahhoz, hogy valaki tűzszerész katonaként teljesítsen szolgálatot, rendelkeznie kell valamely tűzszerész osztályos fokozattal és meg kell felelnie a speciális egészségügyi, illetve pszichikai követelményeknek is.

 

A hivatás csúcsa 


Gajdos Milán kitért arra is, hogy miként képzik a tűzszerészeket. 
– Tűzszerészfeladat végrehajtásában csak az a katona vehet részt, aki rendelkezik tűzszerész osztályos fokozattal. Szakmai szempontból nézve a harmadosztályú tűzszerészfokozat a belépő szint, amelyhez a tűzszerész alaptanfolyam teljesítése és sikeres vizsga szükséges. Aki ezzel a besorolással rendelkezik, beosztottként már ­teljesíthet szolgálatot a mentesítések során. Ők nagyságrendileg 150-200 darab különböző típusú robbanótest és a hozzájuk tartozó gyújtószerkezetek működését ismerik pontosan – ezek a leggyakrabban előkerülő eszközök hazánkban. 


– A másodosztályú tűzszerészbesorolás megszerzéséhez több év gyakorlati tapasztalat és egy újabb tanfolyam elvégzése, majd sikeres vizsga kell. Nekik már 450-500 különböző robbanótest és a kompatibilis gyújtószerkezetek működésével kell tisztában lenniük. 
– Másodosztályú tűzszerészként már adott a lehetőség meghatározott műveletek vezetésére, például területmentesítésre, lövészet tűzszerész biztosítására, tűzszerész felügyeletre vagy felderítésre. 


– A hivatás csúcsa a járőrparancsnoki szint, melynek eléréséhez az elsőosztályú tűzszerészbesorolás megszerzése szükséges. Ehhez minimum 6-8 év folyamatos szolgálat szükséges harmad-, illetve másodosztályú tűzszerészként és teljesíteni kell az elsőosztályú tanfolyamot is, majd számot adni a tudásról. A járőrparancsnokok – a másodosztályú besorolással bíró tűzszerészekhez hasonlóan – ismerik 450-500 különböző robbanótest és a hozzájuk tartozó gyújtószerkezetek működési elvét. Ezen kívül ismerik az összes szakmai eljárásrendet és alkalmazzák is azokat. Ők azok, akik tűzszerész katonaként önálló tevékenységet látnak el a műveletek során: hatástalanítást, illetve megsemmisítést csak elsőosztályú fokozattal rendelkező tűzszerész végezhet.

 

Évente kell vizsgázniuk 


– A különböző tűzszerészbesorolásokat nem elég egyszer megszerezni, a katonáknak évente sikeres vizsgát kell teljesíteniük a fokozatuk szerinti tudásanyagból. Emellett szükséges alkalmas minősítést szerezniük az ugyancsak rendszeres, speciális egészségügyi és pszichológiai szűréseken. 


 

Meddő kútgyűrűben volt

Budapest II. kerületében, egy Bem József utcai építkezésen több mint 120, második világháborús robbanóeszköz került elő egy 13 méter mélységben lévő meddő kútgyűrűből. A veszélyes eszközöket feltehetően Budapest ostroma során vagy azt követően dobhatták a kiszáradt kútba. 
A Pest megyei Abony külterületén szemétszedési akció során találtak egy feltételezett robbanóeszközt. A helyszínen megállapították, hogy egy második világháborús eredetű, szovjet gyártmányú, 82 milliméteres aknavető­gránát került elő az illegálisan lerakott hulladék aljáról.


Borítókép: Ha bárki robbanóeszköznek látszó tárgyat talál, köteles bejelenteni a rendőrségnek | Fotó: Pozderka Attila
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában