Vöröskereszt

2022.06.22. 11:30

A kötelező is lehet élményteli

Az 50 órás közösségi szolgálat nélkül a végzős középiskolások nem kapják meg az érettségi bizonyítványukat.

CsA, BM

Fotó: Dodó Ferenc

A megyei könyvtár 22 nyíregyházi és szabolcs-szatmár-beregi oktatási intézménnyel, 200 kistelepülési önkormányzattal, 7 civil szervezettel, 16 vállalkozóval, egy kórházzal, egy határon túli könyvtárral és három kisebbségi szervezettel ápol kapcsolatot. Nagy hangsúlyt fektetnek ezekre az együttműködésekre, hiszik, hogy a partnerek javaslatai is segítik az intézményt a folyamatos megújulásban. Tomasovszki Anita igazgató szerint abban, hogy elnyerték a Minősített Könyvtár címet, nagy szerepet játszott szakmaiságuk, a nyitottság, amivel többek között a közösségi szolgálatra jelentkező diákokat fogadják. 
 

Szeretnek itt lenni 


– Tavaly 206 gyerek teljesítette nálunk az érettségihez kötelező ötven órát. A fiatalok elsősorban a Csiriptanya játéktárban segíthetik a kollégák munkáját, de bőven akad számukra tennivaló a gyermekkönyvtárunkban, a médiatárban, és olykor a gyűjteményszervezési csoportban is jól jön néhány plusz dolgos kéz. Ilyenkor könyveket, dokumentumokat pakolnak, rendeznek, részt vesznek a raktári rend kialakításában. A diákok mindemellett megismerkednek a 3D nyomtatással és az intézmény greenbox stúdiójával is. Segítenek előkészíteni a kreatív foglalkozásokat, melyekhez persze csatlakoznak is, és segédkeznek a könyvtári rendezvényeken – árulta el Tomasovszki Anita, s megjegyezte: – A középiskolások szeretnek itt lenni, amit az is bizonyít, hogy folyamatosan jönnek. Mi pedig igyekszünk újabb és újabb megállapodásokat kötni a városi és a megyei iskolákkal. 


A nyíregyházi Rotary Clubban is szükség van a fiatalos lendületre, ezért minden évben örömmel fogadják a közösségi szolgálatos diákokat. 


– Elsősorban az interactosok, a Rotary középiskolásai jelentkeznek hozzánk – mondta el érdeklődésünkre Diczkóné Untener Mónika, a helyi klub elnöke. – A Vasvári-, a Zay-, a Széchenyi- és a művészeti középiskola tanulói részt vállalnak az ünnepségeink, összejöveteleink megszervezésében és lebonyolításában. Kézműves-foglalkozásokat tartanak, táncházat vezetnek. A szolgálat előnye, hogy munkájuk egyben érzékenyítés is, hiszen gyakran találkoznak fogyatékkal élő gyerekekkel és fiatalokkal. Az együtt töltött idő során tapasztalatot gyűjtenek és új barátságokat kötnek. Általában 10-12 közösségi szolgálatos diák van velünk, a nagyrendezvényeken akár kétszer ennyien is lehetnek. 


 

Ne hagyják az utolsó pillanatra 


– Egész évben vannak közösségi szolgálatos önkénteseink, ami azért fontos és célszerű – főleg a diákoknak –, mert az iskolaidőben szétszórva egy-egy programunkhoz kapcsolódva több olyan tevékenységbe tudnak bekapcsolódni, ami érdekli őket, leköti a figyelmüket – mondta a Magyar Vöröskereszt megyei szervezetének igazgatója. Gurály Edina hozzátette: – A közösségi szolgálatnak van egy kötelező része, hiszen az érettségihez ez szükséges, mi pedig azért fogadjuk őket nagyon szívesen, mert akik hozzánk csatlakoznak, közelebb kerülnek a világ legnagyobb humanitárius szervezetéhez, megismerik a mindennapi munkánkat. Vannak, akik adminisztratív feladatokat látnak el, adatot rögzítenek, tagkártyákat rendeznek, a rendezvények szervezésében, lebonyolításában is részt vállalnak. Adománypakolásban, válogatásban, iratselejtezésben is sokszor segítenek a közösségi szolgálatosok, igen széles a paletta – sorolta a megyei igazgató. Példaként Fehérgyarmatot említette, ott hagyomány, hogy a közösségi szolgálatos diákok végzik a városi véradások szórólapozását, a donorbehívók kihordását. 


– Nem kell „megerőltetni” magukat, hogy az ötven óra összegyűljön, hiszen minden hónapban van városi véradás. Ha öt-tíz fiatal a nyakába veszi a várost és 2-3 órát dolgozik, akkor egy év alatt összegyűjti a kötelező óraszámot úgy, hogy észre sem veszi. Hasznos foglalatosság nekik, hatalmas segítség nekünk – hangsúlyozta Gurály Edina, s megtudtuk, évente több száz diák választja a Vöröskeresztet. 


– Mindenkit arra biztatok, ne hagyja az utolsó pillanatra a szolgálatot, a szabadidejükben már a 9. évfolyamtól teljesítsék azt, ugyanis a későn ébredőknek és érkezőknek sokkal nehezebb érdekes tevékenységet adni. Mi azt szeretnénk, hogy a kötelező szolgálat ne kényszer legyen, hanem élvezzék és örömmel végezzék el a feladatot akkor is, ha tizenéves kamaszokról van szó, akiknek a figyelme nem feltétlenül a karitatív szervezetek munkájára fókuszál – jegyezte meg a megyei igazgató, aki büszke arra, hogy a megye középiskoláival nagyon jó kapcsolatuk van, és szerződésük, hogy fogadják a diákokat. Az sem gond, ha önállóan találja meg a Vöröskeresztet a fiatal, ekkor felveszik a kapcsolatot az adott iskolával, segítve a közösségi szolgálat teljesítését. 


– Akik a versenyeinken, a katasztrófavédelmi bemutatókon segítenek, az imitátorképzésre eljönnek, vagy kortárssegítők, azoknak egészen más kapcsolatuk lesz a Vöröskereszt­tel. Hasznos, ha a fiatalok nem csak nálunk, máshol is vállalnak feladatot, így teljesen másfajta elköteleződésük lehet a civil szférához, ami erősíti a felelősségérzetüket, ez is fontos hozadéka a közösségi szolgálatnak – vélekedett Gurály Edina.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában