Nyíregyháza

2022.09.14. 08:08

Szükség van az olyan találkozási pontokra, mint amilyen az állásbörze (fotók, videó)

Közel negyven cég képviselteti magát lapunk és a Nyíregyházi Egyetem közös rendezvényén.

Szerdán 9 órakor megnyílt a Kelet-Magyarország és a Nyíregyházi Egyetem közös állásbörzéje az A épületben, a Bessenyei Aulában. Már a nyitáskor élénk érdeklődés övezte a megyeszékhely egyik legnagyobb állástoborzó rendezvényét, ahol ez alkalommal közel 40 cég vonul fel. A standoknál a megye legnagyobb foglalkoztatóival, nemzetközi vállalatok képviselőivel találkozhat az érdeklődő, a 15 óráig tartó rendezvényen bárki rábukkanhat álmai munkájára, valamint feltérképezheti az aktuális munkaerő-piaci ajánlatokat. Az állásbörze, amellett, hogy lehetőséget nyújt a munkát kínálók és keresők személyes találkozására, értékes és izgalmas programokkal is szolgál. 

 

Ma már nem a munkanélküliség jelent problémát hazánkban, hanem az, miként lehet a megfelelő munkaerőt megtalálni. Magyarországon, így Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is nagy az igény a jól képzett és motivált munkaerőre, éppen ezért döntött úgy lapunk, hogy a Nyíregyházi Egyetemmel karöltve újra állásbörzét szervez. 

 

A börzén közel negyven cég (köztük nyíregyháziak, megyebeliek, de a megyehatáron túlról is érkeznek munkaadók) képviselteti magát, a teljesség igénye nélkül itt lesz a megyeszékhelyen működő Eissmann, a nyírbátori MSK, de a Teva Gyógyszergyár Zrt. képviselői is eljönnek, ahogy a Magyar Honvédség is keresi a tettre kész fiatalokat. A nagyvállalatokon túl a régió szakképzési centrumai is bemutatják képzési palettájukat, ahogy a megváltozott munkaképességűeknek is kínálnak álláslehetőséget a kiállítók.

Lehet válogatni 

Egy szó mint száz: ha a legmegfelelőbb munkát keresi, vagy ha munkahelyet váltana, mindenképpen jöjjön el ma 9 és 15 óra között a Nyíregyházi Egyetemre, és találja meg velünk álmai munkahelyét. A Kelet-Magyarország és az egyetem állásbörzéjén a legnagyobb cégek ajánlatai közül lehet válogatni, a rendezvényen konkrét állásajánlatokkal várják az érdeklődőket.  

Szükség van az olyan találkozási pontokra, mint amilyen az állásbörze

– Nagyszerű a helyszínválasztás, s ahogyan a standok között érdeklődő fiatalokat látom, arra gondolok, milyen jó lett volna a mi időnkben is egy ilyen állásbörze, ahol a lehetőségeinket felmérhetjük, ahol segítenek minket a munkahely kiválasztásában. A kormány is azon van, hogy ösztönözze a fiatalok munkavállalását, segítse boldogulásukat, többek között azzal, hogy mentesíti a 25 év alatti munkavállalókat az szja- megfizetésétől, s bizony ebben a bizonytalan, válságokkal sújtott világban jól jön ez a támogatás – mondta a Kelet-Magyarország és a Nyíregyházi Egyetem közös állásbörzéjének megnyitóján Román István, a megyei kormányhivatal főispánja. Hozzátette, nem mindenkinek sikerül elsőre megtalálnia az ideális munkahelyet, de senki ne csüggedjen, ez a fórum nagyszerű lehetőség arra, hogy közelebb kerüljön egymás a munkaadó és munkavállaló.

– Furcsa állapot jellemzi a hazai munkaerőpiacot, mert miközben sokan állást keresnek, bizonyos ágazatokban munkaerőhiány van. A megyei önkormányzat foglalkoztatási paktum programja összefogja a megye gazdasági szereplőit, a gazdasági szervezeteket és a képzőhelyeket, s igyekszik képzésekkel, átképzésekkel segíteni a piacvezető cégek munkaerőtoborzását, ami a gazdaság fejlődése szempontjából is elengedhetetlen feladat – erről már Seszták Oszkár a megyei közgyűlés elnöke beszélt köszöntőjében. Kiemelte, szükség van ilyen találkozási pontokra, ahol a cégek közvetlenül megismerkedhetnek a potenciális munkavállalóval.

Dr. Kovács Ferenc: Azt szeretnénk, hogy a város perspektívát jelentsen a megyében élő fiataloknak

– A Kelet-Magyarországnak kiemelt szerepe van abban, hogy évente megszervezi ezt a találkozót, s nagy tömegeket mozgat meg a rendezvénnyel – erről már dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere beszélt a börze színpadán. Majd rátért arra, hogy minden olyan programnak, kezdeményezésnek óriási haszna van, amely azt segíti, hogy a térségben élő fiatalok maradjanak a megyében, itt képzeljék el jövőjüket. A megyeszékhelyre érkező nagy beruházások, az ide települő óriáscégek számtalan lehetőséget kínálnak a szakképzett és ambiciózus fiataloknak. 

– Van egy kis félelem a hozzánk érkező és betelepülő cégekben, hogy megtalálják -e azokat a szakembereket, akikre szükségük van. Reméljük, hogy igen. Azért jó ez a börze is, mert jelen vannak a cégek, az álláskeresők és a képzőhelyek, így mindhárom oldal között megindulhat a párbeszéd. Mi azt szeretnénk, hogy a város perspektívát jelentsen a megyében élő fiataloknak, hiszen ha körülnézünk, most sem kizárólag nyíregyháziak jöttek el a börzére: a megye más településeiről is érkeztek érdeklődők, mint ahogyan nemcsak nyíregyháziak, hanem környékbeliek is dolgoznak a helyi vagy multi vállalkozásoknál. Mi azért dolgozunk, hogy a megyében élő fiatalok a saját környezetükben találják meg számításaikat, s közel a családjukhoz, a megszokott közegükben tervezhessék meg az életüket.

Tudnivalók
A Kelet-Magyarország és a Nyíregyházi Egyetem Állásbörzéje; helyszín: Nyíregyháza, Nyíregyházi Egyetem A épület, Bessenyei aula; időpont: szeptember 14.; kapunyitás: 9 óra.

Fotók: Dodó Ferenc

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában