Nyíregyháza

2022.09.21. 13:48

Szív világnapja a Korzóban – ingyenes szűrésekre várják a lakosságot!

Néhány perc életet menthet!

Fotó: Shutterstock

Csupán ennyi ideig tart egy vérnyomás-, vagy vércukormérés, aminek elhanyagolása súlyos, esetenként tragikus betegségekhez vezethet. Az idén szeptember 23-án pénteken,12 órától Nyíregyháza szívében, a Korzó Bevásárlóközpont harmadik emeletén ingyenes egészségügyi szűrésekre, valamint tanácsadásokra várják a lakosságot. Szeptember utolsó hétvégéje a szív világnapja, a nemzetközi kezdeményezéshez ebben az évben is csatlakozik a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház. 

Szeretnék minél szélesebb körben felhívni a figyelmet, a szív- és érrendszeri megbetegedések gyakoriságára, a rizikófaktorok karbantartására. A kockázati tényezők közé tartozik a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a dohányzás, a túlsúly, a mozgásszegény és stresszes életforma. Fontos a megelőzés, melyet nem lehet elégszer hangsúlyozni és elég korán elkezdeni, már gyermekkorban figyelni kell az egészséges táplálkozásra, a rendszeres testmozgásra, hiszen csak így válhat a gyermekből egészséges felnőtt. Ma már a házipatikából nem hiányozhat a vérnyomásmérő, 40 év felett otthon is érdemes ellenőrizni az értékeket, főleg azoknak, akik a kockázati csoportokba tartoznak, vagy a családjukban előfordult a sztrók és szívinfarktus. A szívünk napján a szakemberek az életmódváltást szeretnénk hangsúlyozni, a tudatos életvitel előnyeit, s felvázolni azt: változtatni sosem késő.  – Ahhoz, hogy egy megye vagy egy város lakosságának egészségi állapota javuljon, rengeteg időre, energiára és számos prevenciós programra van szükség. Úgy gondoljuk, hogy együttes erővel a kezdő lépések könnyebben megtehetők, a célok hamarabb elérhetők – írja felhívásában a kórház, s kéri,  aki teheti csatlakozzon a pénteki programokhoz. 

 

KM 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában