Nyíregyháza

2022.09.28. 14:00

Van kiút a bűnözők karmai közül

Az országot járja az a mobil szabadulószoba, mely egy szexuálisan kizsákmányolt lány történetét mutatja be.

A megyeszékhelyre érkezett az a szabadulószobának berendezett lakókocsi, melyet a holland rendőrség és a Pécsi Tudomány Egyetem Emberkereskedelem Elleni Kutatócsoportja indított útjára Magyarországon. Az Escapevan elnevezésű program keretében a látogatók megismerik Nóra történetét, akit először Magyarországon, majd Hollandiában kényszerítettek prostitúcióra, végül a hatóságok munkájának köszönhetően megmenekült. 

A szabadulószobából különböző feladatok útján lehet kijutni, de a feladatok nehézsége jól szimbolizálja, mennyire nehéz kikerülni a bűnözők hálójából. A program célja, hogy „láthatóvá” tegye az emberkereskedelem áldozatait és az őket érő megpróbáltatásokat. A rendezvényen Van Vanrooij-Sallai Annával, a holland rendőrség képviselőjével beszélgettünk, akitől megtudtuk, a lakókocsi egy szexuálisan kizsákmányolt hölgy lakókörülményeit tárja az érdeklődők elé.

Szinte lehetetlen kijutni

– Belépve kis papírokat kell megtalálni, majd azokból összeáll a kód, mellyel kinyitható az ajtó. A kocsiban egy hangfelvételt is lejátszunk, melyben Nóra elmeséli, hogyan került ki Hollandiába, milyen körülmények között élt, és hogy bántak vele. Az ő története ihlette a szabadulószobát, s életszerűen, meghökkentően mutatja meg az embereknek ezt a sötét világot. 

– Az elrettentés fontos célunk volt, különösen a fiatal lányoknak szeretnénk megmutatni a veszélyt, hiszen leggyakrabban ők kerülnek ilyen helyzetbe. A lakókocsiból rendkívül nehéz kijutni, Debrecenben senkinek sem sikerült, de ez is egy szimbólum: segítség nélkül szinte lehetetlen megszabadulni a bűnözőktől, ezért kell segítséget kérni a rendőrségtől vagy az áldozatsegítő szervezetektől – hívta fel a figyelmet a holland rendőrség képviselője.

Csábító ígéretek

Van Vanrooij-Sallai Anna kiemelte: bár az áldozatok gyakran önként utaznak külföldre, a legtöbb esetben átverik őket, jól fizető modell vagy egyéb állást ígérnek az emberkereskedők.

– Az ígéretek is lehetnek gyanúsak, mivel általában túl szépek ahhoz, hogy igazak legyenek. Gyakran az úgynevezett lover boy módszerrel hálózzák be a lányokat. Ennek lényege, hogy a közösségi oldalakon keresi meg a kiszemeltet egy fiatalember, udvarol neki, drága étterembe viszi, és még sorolhatnánk. Valós szerelmet ajánlanak, majd később intim fotókkal, videókkal, továbbá erőszakkal zsarolják őket, hogy eleget tegyenek az emberkereskedők kéréseinek. 

– A lányokat a közösségi profiljaik alapján térképezik fel: ha látják, hogy elégedetlenek az életükkel, arról posztolnak, hogy utálják a szüleiket, esetleg gyermekotthonban laknak, akkor lecsapnak rájuk. A gyermekotthonokban élő fiatalok különösen veszélyeztetettek, hiszen őket az eltűnésük után hosszú ideig senki sem keresi – mutatta be a bűnözők egyik leggyakoribb módszerét a holland rendőrség képviselője, akitől azt is megtudtuk, az áldozatok sokszor szégyellik a helyzetüket, és nem kérnek segítséget, mert önmagukat okolják.

Azonban segítséget kérni is nagyon nehéz, mivel külföldön akadály lehet az idegen nyelv, és az is előfordulhat, hogy a bűnözők minden kommunikációs csatornától elzárják a lányokat.

– Az előző helyszínünkre, a  debreceni rendezvényünkre gyermekotthonokból is érkeztek fiatalok, de nehéz volt őket megszólítanunk. Furcsának tűnhet, ám az a legjobb, ha kisebb sokként érik az érdeklődőket a lakókocsiban látottak, mert akkor biztosan célba ért az üzenetünk – tette hozzá Van Vanrooij-Sallai Anna.

Fel kell ismerni a bajt

Az eseményen jelen volt Jászai Menyhért, Nyíregyháza alpolgármestere is, aki beszédében hangsúlyozta: közhely, ugyanakkor igaz, hogy szinte bárki lehet áldozat, ám vannak veszélyeztetett csoportok, melyek tagjai gyakrabban kerülnek a bűnözők hálójába.

– A mélyszegénységben élők, kisebbséghez tartozók kerülnek a leggyakrabban az emberkereskedők látókörébe. Az önkormányzatnak is nagy felelőssége van, hiszen a jelzőrendszerünket több csatornán működtetjük, így jelen vagyunk a helyi családok mindennapjaiban. A családsegítőink ott vannak az intézményekben, és a rendőrséggel is remek kapcsolatot ápolunk. Ennek a hálónak fel kell ismernie, kik a veszélyeztetettek, továbbá ha a megelőzés nem sikerült, akkor ki kell menekíteni a bajba jutottakat az emberkereskedők karmaiból – hangsúlyozta Jászai Menyhért.

Az alpolgármester arra is rávilágított, az önkormányzat együttműködik a Vöröskereszttel, védett házakat alakítottak ki, sőt a családok átmeneti otthona is működik, így gyorsan el lehet helyezni a bajba jutottakat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában