Csenger

2022.10.21. 15:41

Értékőrző túra Csengerben

Közösen járták be az '56-os forradalom és szabadságharc csengeri helyszíneit.

Fáklyával keresték fel a csengeri helyszíneket

Fotó: Kákos Dávid

Érdekes és izgalmas kezdeményezést indított a Csengeri Művelődési Központ, közeledve az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulójához. Hagyományteremtő szándékkal városnéző túrára invitálták a település lakosságát, s külön megszólították a középiskolásokat is.

A túra állomásai érintették azokat a helyszíneket a Szamos-parti városban, amelyek 1956 forradalmi napjaiban valamilyen szerepet játszottak az ottani eseményekben. Csütörtökön kora este jártak az Ady Endre Technikum kollégiumának épületénél, ami akkoriban a járási tanács és a járási pártbizottság székháza volt, és ahol jelentős gyűlésekre, tüntetésekre került sor. Az azt követő új rendszer szervezeti, személyi kereteit is az épület falai között kezdték kialakítani.

A kollégium után a városközpontot térképezték fel. A centrum szintén jelentős gyűlések helyszíne volt azokban a napokban. Azt követően az egykor Csengert Komlódtótfaluval összekötő Szamos-híd helyéhez zarándokoltak el – az átkelőn 1956. november 10-én asszonyok tüntettek. 

A túra a helytörténeti múzeum épületében zárult, ahol a résztvevők megtekinthették az egykor a művelődési központ homlokzatát díszítő vörös csillagot, majd a település egyetlen „légópincéjének” titkaival ismerkedhettek meg.

LTL

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában