Csokigyűjtő akció

2022.12.07. 12:19

Csokimajszolós kedd este

Krízishelyzetben itt találnak az anyák és gyermekeik menedéket.

Fotó: Gazdag Mihály

– Mindet! – kiabálták kórusban a gyerekek kedden este, amikor elhangzott a kérdés, hogy melyik csokoládét szeretik. Mindeközben a legkisebb, Öcsi rájött, hogy a kicsi keze befér a doboz nyílásán, azonnal hozzálátott a kipakoláshoz, kereste a legszínesebbet és persze legnagyobbat. A többiek az első táblánál még nem is szóltak, ám amikor a második és harmadik is kikerült a szépen csomagolt, díszes dobozból úgy érezték, közbe kell lépniük.

– Hagyjál nekünk is – szóltak rá kedvesen, Öcsi pedig szófogadóan csak kettőt szorongatva szaladt egy kört a Nyitott ház - Anya-gyermek Segítőotthon hatalmas előterében, és záporoztak a kérdések: mindet mi kaptuk, és kiktől, miért?

Míg mindenki a kiskosárban lévő édességek közül kiválasztotta a kedvencét, persze válaszoltunk is. – Minden csokit a tiétek. Évente rendezünk ilyen gyűjtőakciót, az idén úgy döntöttünk, hozzátok hozzuk el. S olyan sok finomságot küldtek, hogy ha ügyesek vagytok, a téli szünet végig mindig lesz nassolnivaló – magyaráztuk, amire sokan mosollyal válaszoltak, mert a gondolat, hogy mindig lesz csoki, igazi örömforrás, pláne a gyerekek esetében. Amira hatalmas öleléssel fejezte ki mindezt, majd csillogó szemekkel felnézett és elsuttogta: Köszönjük szépen!

A Magyar Vöröskereszt Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezetének fenntartásában lévő otthonban olyan édesanyák és gyermekeik élnek, akik valamilyen krízishelyzet – bántalmazás, otthonuk elvesztése – elől menekülve, itt találnak békét, biztonságot, nyugalmat és kapnak esélyt arra, hogy új életet kezdhessenek.

– Nyitott-házunk átmeneti gondozást nyújt az otthonukat elhagyni kénytelen anyák és gyermekeik számára, ők érkezhetnek az ország bármelyik pontjáról. Van egy krízisapartman, valamint két félutas házunk – sorolta Fedorné Iszály Csilla, a segítőotthon és krízisközpont helyettes vezetője, s mint kiderült, jelenleg 32 gyermek és 11 édesanya ellátásról gondoskodnak.

– Néhányan el tudnak helyezkedni, de az anyukák többnyire csak a gyermekek után járó támogatásokból élnek, mi pedig azzal is tudunk segíteni nekik, hogy közfoglalkoztatási program keretében minivarrodát működtetünk, ahol közfoglalkoztatottként tudnak dolgozni. Ez fix havi jövedelmet jelent a szociális juttatások mellett, így saját maguk és gyermekeik számára sokkal jobb, stabilabb és színvonalasabb életet biztosíthatnak – tette hozzá. – Nagyon nehéz helyzetben vannak, amikor hozzánk kerülnek, idegen emberekhez kell alkalmazkodniuk, de a biztonságuk a legfontosabb. A családgondozók azon dolgoznak, hogy ezek az anyák minél hamarabb talpra tudjanak állni, a gyerekek apa nélkül is megfelelő szocializációs közegbe kerüljenek. Biztosítják az óvodai és iskolai elhelyezést, nagyon jó a befogadóintézményekkel a kapcsolatunk. Ha bármelyik gyerekkel probléma van, vagy elakadással küzd, ezt igyekszünk orvosolni, pszichológus, jogász, mentálhigiénés szakember, fejlesztőpedagógus foglalkozik a gyerekekkel.

A védettségen túl az anyák és gyermekeik minden támogatást megkapnak ahhoz, hogy talpra tudjanak állni, a mentális egészségük helyreállításán, a szociális háttér megteremtésén is dolgoznak az anyaotthon munkatársai, akik napi 24 órában együtt vannak a családokkal.

– Köszönjük azoknak, akik egy-egy, vagy több tábla csokoládéval hozzájárultak a gyerekeink mindennapjainak megédesítéséhez – mondja a szülők nevében Andrea, aki két kislányával él az otthonban. – Nem volt, hol laknunk, így segítséget kellett kérnünk, itt megvan mindenünk a nyugodt élethez – mesélte, és megmutatta a szobájukat, ahol pár hónapja élnek. S mindig vannak olyan lakók is, aki sajnos már gyermekként is éltek ebben az épületben. 
KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában