Nyíregyháza

2022.12.16. 18:17

Utat nyitottak a fejlesztésnek

Öt milliárd forintos kormányzati támogatásból befejeződött az útépítési program Nyíregyházán.

Pontot tettek a nagyszabású útfejlesztési program végére. Az öt milliárd forintos útépítési és útfelújítási projekt pénteki zárásaként a városháza Bencs-termében dr. Dukai Miklós, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára elmondta, hogy a nyíregyházi önkormányzat két éve  a térségi fejlesztési igények támogatására megjelent kormányhatározatban nyerte el a vissza nem térítendő forrást.
– Tény, hogy 2010 előtt az önkormányzati utak közel hatvan százaléka földút volt a város területén, mi több, a meglévő aszfaltutakra is ráfért a felújítás. Nálunk a közúti infrastruktúrafejlesztés prioritást élvez – jegyezte meg dr. Kovács Ferenc polgármester. Hozzátette: – Elkészült egy útfelújítási kiviteli tervcsomag, és a központi költségvetésből erre nyílt meg öt milliárd forintos forrás. Emellett a szigorú gazdálkodásnak köszönhető, hogy a költségvetésben megmaradt összeg egyik felét az óvodák és a bölcsődék felújítására, a másik felét pedig az utak építésére fordítottuk.
A tavaly indított első ütemben tizennyolc aszfaltburkolatú út épült, a második ütemben további húsz földutat aszfaltoztak le. Öt forgalmas belvárosi útszakaszt újítottak fel.
- A kormány minden önkormányzattal nyitott az együttműködésre. Minden olyan kérést meghallgat, megtárgyal és támogat, amely megkönnyíti a helyi lakosság és a vállalkozások életét. A forrást egyösszegben kapta meg Nyíregyháza 2020 novemberében, így a saját ütemezése alapján valósította meg a beruházásokat. Két éven keresztül folyamatosan dolgoztak a megyeszékhely különböző pontjain, három ütemben építettek aszfaltos utakat a korábbi földutakból. A nyíregyházi projektben több mint 4,8 milliárd forintot fordítottak a kivitelezési munkálatokra, a fennmaradó mintegy 150 millió forintból az ingatlanvásárlásokat, a tervezést és a műszaki ellenőrzést finanszírozták – sorolta az adatokat dr. Dukai Miklós. A Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára hangsúlyozta, hogy „a kormány és Nyíregyháza között kiváló az együttműködés, minden útépítést a tervek szerint sikerült megvalósítani az öt milliárd forintos támogatásból”.
– A belterületi utak mellett folyamatosan fejlődik a térség úthálózata. Például a héten tette közzé a NIF Zrt. a Debrecen és Nyíregyháza közötti gyorsforgalmi út tervdokumentációját. Nagy öröm számomra, hogy jó helyre került az öt milliárd forintos kormányzati támogatás – jelentette ki dr. Szabó Tünde kormánybiztos, országgyűlési képviselő.
– Túlzás nélkül kijelenthető, hogy történelmi léptékű a most véget ért útfejlesztési program. A parlamenti felszólalásomban külön kitértem arra, hogy a közlekedés terén szintet lépett előre a város. Mivel korábban önkormányzati képviselő voltam, tudom, hogy honnan indultunk. Fontos, hogy egyre több városlakó legyen, ehhez pedig alapvető dolog, hogy rendben legyenek az utak – nyomatékosította dr. Vinnai Győző országgyűlési képviselő.

KM

Borítókép: Dr. Szabó Tünde, dr. Dukai Miklós, dr. Kovács Ferenc és dr. Vinnai Győző a városházán | Fotó: Dodó Ferenc

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában