Egészségügy

2023.01.04. 11:30

A mentőszolgálat veszi át a főszerepet

Átalakul a háziorvosi ügyelet, az egységes rendszer vármegyénként haladva 2023 februárjától indul el.

Az új háziorvosi ügyeletet fokozatosan vezetik be, később adnak tájékoztatást arról, melyik vármegyében mikor indul el az egységes rendszer

Forrás: ILLUSZTRÁCIÓ: MW

Mint köztudott, több változást is hoz az egészségügyben a 2023-as év, különösen a háziorvosi ügyeleti rendszerben. Az önkormányzatok ügyeletszervező szerepét az Országos Mentőszolgálat veszi át, az erről szóló jogszabály megjelent a Magyar Közlönyben az év utolsó előtti napján, a hozzá kapcsolódó végrehajtási rendelet még nem ismert. Egyelőre nyitott kérdés, hogy a leendő ügyeleti telephelyeket hogyan, milyen szempontok alapján jelölik ki. A háziorvosi ügyeleti rendszer átalakítása régi probléma.

– A jelenlegi, helyi önkormányzatok által szervezett és finanszírozott felnőtt és gyermek háziorvosi ügyeleti rendszer rendkívül heterogén, sem a szakmai szempontok, sem az ellátáshoz való egyenlően magas színvonalú hozzáférés, sem pedig a méretgazdaságosság elvenem érvényesül. Az Országos Mentőszolgálat, mint a magyarországi sürgősségi ellátás állami, egységes és legnagyobb szervezete, országosan alkalmas lesz arra, hogy ellássa a mentés mellett a sürgősségi alapellátási ügyeleti rendszer szervezését, irányítását és szakmai kontrollját – nyilatkozta lapunknak Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) vezetője. Mindezt arra alapozva mondta, hogy 2021 júliusától már kipróbálták a rendszert Hajdú-Bihar vármegyében, a pilotprogram során bebizonyosodott, hogy az OMSZ egységes sürgősségi ügyeleti rendszere jól működik, amit a betegek visszajelzései, valamint a szakmai elemzések és adatok is alátámasztottak.

– Általánosságban elmondható, hogy hétköznap este 10 óráig az ügyeletet felkereső betegeknek általában a háziorvosi kompetenciában ellátható panaszaik vannak, ezzel szemben 22 óra után azok a betegek, akiknek panaszai nem halaszthatók el a másnapi háziorvosi, illetve járóbeteg-szakellátásig, mindenképp sürgősségi ellátást igényelnek, a súlyos esetekben mentőt hívnak – osztotta meg a tapasztalatokat a mentősök kommunikációs vezetője.

Hozzáfűzte, az új ügyeleti ellátásban két idősávot fognak kijelölni, főszabály szerint este 10 óráig legalább minden járásközpontban háziorvos ügyel majd, fix helyen és időben.

– Ez eddig nem volt így mindenhol, tehát kétségkívül szolgáltatásbővülést jelent a betegek számára, hogy elérhető közelségben lesz az orvos. Este 10 óra után az ügyeleti feladatot a mentőszolgálat veszi majd át, ezt az idősávot a sürgősségi-mentési tevékenységgel és infrastruktúrával összhangban alakítjuk ki, az országban működő 102 ügyeleti pont mellett figyelembe kell vennünk a mobil egységeket, a mentési pontokat, a mentőállomásokat és a kórházak sürgősségi osztályait is. Ezek együttes száma összesen a 300-at is meghaladja, ami ugyancsak szolgáltatásbővülést jelent a korábbiakhoz képest – emelte ki Győrfi Pál, aki szerint az egységes ügyeleti rendszerben gyorsabban kapják majd meg a betegek az állapotuknak megfelelő és szükséges ellátást, ezzel párhuzamosan a sürgősségi osztályok terhelése is csökken. A tervek szerint vármegyénként egységes telefonszámon lehet majd elérni az OMSZ ügyeleti központját, ahol a hívások kezelése rögzített vonalon, a beteg- és minőségbiztosítási szempontoknak megfelelően visszakövethető, a betegút meghatározása az úgynevezett betegosztályozási (triázs) irányelveket követi majd.

– Az egységes sürgősségi ügyeleti rendszerben a felsőfokú egészségügyi végzettséggel rendelkező szakemberek is nagy szerepet kapnak. A mentőtisztek és APN-ápolók a sürgősségi ellátás magas szakmai színvonalú szereplői, beavatkozási lehetőségük, kompetenciakörük széles, munkájukat orvosi és szakmai kontroll mellett, a megfelelő előírások szigorú betartásával, szakmai protokollok mentén végzik. Emellett fontos azt is megemlíteni, hogy a szakorvosi konzultáció is (telekommunikáció, telemedicina alkalmazása) folyamatosan biztosított lesz, valamint az Országos Mentőszolgálat mentésirányítási rendszerével integrált ügyeleti irányítás keretében hatékony és szakszerű telefonos tanácsadás áll rendelkezésre a gyermek- és felnőttellátásban egyaránt – jegyezte meg Győrfi Pál.

Összegzésképp hozzáfűzte, a mentők egységes ügyeleti rendszere az ügyeleti és mentőegységek integrált irányítására és mobilitására épül, a beteg állapotának megfelelő helyszíni ügyeleti, sürgősségi ellátás az ország valamennyi településén, minden rászoruló számára biztosított marad, de a korábbinál magasabb minőségben és szélesebb elérhetőséggel.

Az egységes ügyeleti rendszer – mely a fogorvosi ügyeletet nem foglalja magába – vármegyénként haladva 2023 február és 2023 december között Budapest kivételével mindenhol elindul. (Mint arról korábban beszámoltunk, a vármegyei közgyűlésen elhangzott, hogy Hajdú-Bihar vármegye után Szabolcs-Szatmár-Beregben vezetik be az idén elsőként az új rendszert. Az ezzel kapcsolatos lépések és a lakosság tájékoztatása később várható – a szerk. Szerkesztőségünk a témára a későbbiekben még visszatér, megkérdezünk háziorvosokat, valamint a vármegyében működő kórházakat, hogyan érinti őket az ügyeleti rendszer átalakítása. ) 
KM

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában