Csaroda

2023.01.15. 09:00

Újabb terhek a vállukon

Az elmúlt évben is sokat és lelkiismeretesen dolgoztak vármegyénk tanya- és falugondnokai.

Szászi László, Bereczki Lajos és Nagy Zoltán

Fotó: Danó Attila

Szinte folyamatosan, huszonnégy órás megszakítás nélküli szolgálatot jelent a tanya- és falugondnokok munkája, hiszen még éjszaka is ott van mellettük a telefon, hogy gond esetén segítsenek településük lakóinak.

Ha egy-egy eseményen találkoznak, mindig van mit megbeszélniük, hiszen valamennyiük számára hasznosak a tapasztalatcserék. Éppen ezért fontosak azok a tanácskozások is, amelyeken értékelik a maguk mögött hagyott esztendőt.

Háború, gazdasági válság

Az elmúlt év decemberében Csaroda polgármester asszonya, Hézser Ákos Pálné és a község falugondnoka, Danó Attila meghívására az ottani Balla Gyula Faluházban tartotta meg évzáró összejövetelét a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Falugondnoki Egyesület.

Házigazdaként a község vezetője köszöntötte a vendégeket, majd Bereczki Lajos, az egyesület elnöke, Gyüre falugondnoka megköszönte kollégáinak mindazt a munkát és helytállást, amit a könnyűnek egyáltalán nem mondható 2022-es évben végeztek.

Mint az évértékelő összefoglalójában a szervezet vezetője elmondta, a megszokott feladatok mellett továbbra is munkát adott a tanya- és falugondnokoknak a pandémiás helyzet, s a mindennapi munkájukat megnehezítette, illetve megsokszorozta a szomszédos országban dúló háború, valamint a következményeként kialakult gazdasági válság.

A települések mozgatórugói

Ezek a tények és események nagymértékben befolyásolták az egyesületi tagok munkájának szervezését és a feladatok végrehajtását.

– Feladataink megsokszorozódtak, mind fizikálisan, mind pszichésen újabb terhekkel kellett megbirkóznunk. A lakosság, valamint a menekültek segítése és ellátása többlet feladatot igényelt valamennyiünktől, hiszen a tanya- és falugondnokok a települések mozgatórugói és összekötői. Mindenkit ismernek a településükön, s mindenki bizalommal is fordulhat hozzájuk. Ettől olyan szép hivatás a miénk – fogalmazott az egyesület elnöke, aki a csarodai rendezvényen elismeréseket is átadott.

A tagság javaslata alapján a 2022-es év falugondnoka elismerést vehette át Szászi László (Olcsvaapáti) és Nagy Zoltán (Kömörő).
Nyugdíjba vonulása alkalmából elbúcsúztatták a résztvevők a rendezvényen Koncz Miklós beregsurányi munkatársukat.
A szakmai munkák értékelése után a kötetlen beszélgetés kapta a főszerepet, majd a házigazdák jóvoltából igazi beregi vendéglátásban volt részük az egyesület jelen lévő tagjainak. 

KM


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában