Szeretetszolgálat

2023.02.25. 11:53

"Egy éve menekült testvéreink mellett"

Egy éve, február 24-én kezdődött az orosz-ukrán háború, amely milliók életét változtatta meg. A Magyar Református Szeretetszolgálat a háború kitörésének első napjától segíti nemcsak a hazánkba érkező menekülőket, hanem a Kárpátalján maradókat is. Az MRSZ ezidáig több mint 1000 tonna adománnyal segített, melyből 600 tonna adományt jutatott el Kárpátaljára. Összesen 29 helyszínen nyújtott állandó ellátást, és több mint 200 ezer embernek segített 4700 önkéntesével.

A Magyar Református Szeretetszolgálat pénteken sajtótájékoztatóm mutatta be az ukrajnai menekültekért végzet sokszínű szolgálatát, majd hírt adott róla hivatalon honlapján is.

Juhász Márton, a Magyar Református Szeretetszolgálat ügyvezető igazgatója elmondta, szomorú apropója van a találkozásnak, de van miért hálát adnunk.

– Egy éve, amikor szembesültünk a háború kitörésével, elsőként reagáltunk a hazai karitatív szervezetek közül. Azóta is végezzük szolgálatunkat: tartós élelmiszerekkel, higiénés termékekkel, fertőtlenítőszerekkel, gyógyszerekkel, ruhákkal, textíliákkal és pénzadományokkal folyamatosan segítettük és segítjük a menekülőket és kárpátaljai testvéreinket – emelte ki.

Nagy Gábor, a Magyar Református Szeretetszolgálat ügyvezető-helyettese a záhonyi ellátópontról beszélt, ahová mindmáig több százan érkeznek naponta. – Budapesten a Marek József utcai adománypontunknál hetente több száz családot támogatunk, és a BOK Sportcsarnokban is teljesítünk szolgálatot. A krízisellátáson túl pedig több integrációs programot szervezünk, így segítve a munkaerőpiacon való elhelyezkedést, a nyelvi beilleszkedést és közösségépítést – mondta.

Katona Viktória lelkipásztor, a Magyar Református Szeretetszolgálat ügyvezető-helyettese részletesen bemutatta a Kárpátalján végzett szolgálatot. – Lehet, hogy szolgálatunk csak egy cseppnek tűnik, de a tenger is cseppekből áll, így naggyá nőhet a sok összeadódó segítség. A Magyar Református Szeretetszolgálat 108 kárpátaljai gyülekezetet támogat, és több intézményt, kórházakat, iskolákat, idős- és gyermekotthonokat egyaránt. 81 millió forinttal segítettük az óvóhelyek kialakítását és berendezését. 76 gyülekezetnek nyújtottunk rezsitámogatást. 280 Nyilas Misi csomagot vittünk Kárpátaljára, és 100 gyermeket támogattunk a tanszervásárlásban. Aggregátorokkal segítjük az intézmények áramellátását a megnövekedett áramkimaradások miatt. A tárgyi dolgok mellett pedig arra is figyelünk, hogy lelkileg megfelelő támogatást tudjunk adni – emelte ki.

A Magyar Református Szeretetszolgálat gyermekfoglalkozást tartott az ukrán, menekült gyermekek számára: mesével, Mentő Maci póló készítéssel és színezéssel kedveskedett számukra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában