Szabolcs-Szatmár-Bereg

2023.02.01. 11:24

Enyhébb volt az idő az átlagosnál

Fokozatosan hűlt a levegő január harmadik dekádja során, a változékony időben így is volt azonban egy-két igen enyhe napunk, mielőtt – épp Pál napja tájékán - télies fordulatot vett az idő.

Talajfagy egyelőre a felszíni rétegekben sem alakult ki

Fotó: MW-Archív

A huszadika óta eltelt időszakban 4-5 fokkal volt enyhébb az idő a sokéves átlagnál. A 2-3°C között változó középérték bár már érzékelhető visszaesés a megelőző hetekhez viszonyítva, az 1991- 2020-as klímanormálhoz képest továbbra is erős pozitív anomáliaként értékelhető - tájékoztatta portálunkat dr. Rácz Csaba.

Mediterrán légörvény

A Debreceni Egyetem Precíziós Növénytermesztési K+F Szolgáltató Központjának tudományos munkatársa szerint a kora tavaszias hőmérséklet okozója az a kiterjedt és mély mediterrán légörvény volt, mely fokozatosan délnyugatabbra helyeződött. Ennek elő-, azaz meleg oldalára kerülve délkeleti, keleti irányból enyhe levegő érkezett fölénk mindaddig, míg a ciklon feltöltődésével egy időben ismét kontinentális eredetű, hűvösebb légtömeg vette át az uralmat. A felszínen érzékelhető hőmérséklet ennek megfelelően eleinte 7-15 Celsius közé emelkedett a délutáni órákra, majd a dekád második felére 3-8 fok közé estek vissza a maximumok. Újra többfelé mértünk fagyot az éjszakai órákban, ám egyfelől mínusz 3–mínusz 5 foknál ezúttal sem volt hidegebb, másrészt az idei tél eddig eltelt részét jól jellemzi, hogy a korábbi években, tél derekán természetesnek számító jelenség bekövetkezése egyáltalán külön említést érdemel.

Talajfagy egyelőre a felszíni rétegekben sem alakult ki, az 5 centiméteres mélységben mért hőmérséklet pedig 3-6 fok között ingadozott napi középértéken. Az év eleji csapadékos periódus lezárult a második dekádváltással, azóta jelentősen csökkent a csapadékhajlam. Számottevő csapadék az időszak legelején fordult elő a keleti vidékeken, melyeket a távozó csapadékmező még nem hagyott el 20-án éjfélig. Ezt követően csupán néhány tized milliméternyi vegyes halmazállapotú csapadékot mérhettünk a vármegye területén. A kisebb esők, hószállingózás, gyenge havazás nyomán legfeljebb átmenetei lepel, vagy rövid életű hófoltok alakultak ki, valamint a belvízhelyzet sem romlott tovább. 

KM

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában