Szabolcs-Szatmár-Bereg

2023.02.12. 07:00

Lomtalanítás: kérni kell

A lakosok és lakóközösségek lomtalanítási időpontot február 1. és március 31. között igényelhetnek.

BM

Csak egyeztetett időpontban szállítják el a lomot | Illusztráció: MW-archív

A településeken cirkáló, a szemétre szánt holmikat féltve őrző „lomisokkal” bizonyára mindenki találkozott korábban, arról már nem is beszélve, hogy milyen rumlit hagytak maguk után. Ennek az áldatlan állapotnak vetett véget az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. azzal, hogy új lomtalanítási rendszert vezetett be 2021-ben.

Előre egyeztetett időpontban

– Az első évet még a Covid árnyékolta be, ezért nem is sokan éltek a lehetőséggel, így a tavalyi évet tekinthetjük a rendszer debütálásának, s a tapasztalatok alapján azt mondhatjuk, a korábbi problémák jelentős részére sikerült az új rendszerrel megoldást találni – magyarázta szerkesztőségünkben kérdésünkre Éberhardt Gábor. 

A társaság ügyvezetője kifejtette, szolgáltatási területük lefedi az egész vármegyét, továbbá 11 borsodi települést is, ami összesen 150 ezer háztartást jelent. Az új rendszer lényege pedig az, hogy a szolgáltató munkatársai az egyéni igényekhez igazodva, előre egyeztetett időpontban szállítják el a kidobásra szánt dolgokat.

Az ügyvezető hozzátette: mindenki megkapta a hulladékgyűjtési naptárat, ennek hátulján pedig minden szükséges információ megtalálható ahhoz, hogy igénybe vehessék a lomtalanítást. 

– Az igényeket kizárólag február 1. és március 31. között jelezhetik nekünk, s egy-egy településen több időpontból is választhatnak. A bejelentkezés után a kollégáink visszajelzik a pontos dátumot, majd az egyeztetett időben elhozzák a lomokat. Kérünk mindenkit, a kidobandó tárgyakat ne tegyék ki a közterületre, utca elé, hanem kerítésen belül várjanak minket, és a kollégáinknak adják át a hulladékot. A lomtalanításkor egy személynek otthon kell tartózkodnia, aki aláírásával igazolja, hogy a lomok elszállítása megtörtént.

Évente egyszer

A társasházaknál is ugyanez az eljárás: a lomok elszállításának konkrét dátumát a közös képviselőnek kell kérnie. Az ügyvezető elmondta: a lomokat lehetőség szerint ne közterületre, hanem a társasház saját ingatlanjára helyezzék ki. A társasház – vagy a közös képviselő, illetve annak meghatalmazottja – köteles gondoskodni arról, hogy az átadásig a lomhulladékhoz illetéktelenek ne férjenek hozzá, azt ne hordják el.

– Abban az esetben, ha a társasház nem rendelkezik saját területtel, igény szerint konténert biztosítunk, ehhez azonban be kell szerezni a szükséges közterület-foglalási engedélyt is. A lakóknak pedig 3 óra áll rendelkezésükre, hogy megtöltsék a tárolót lommal – tudtuk meg Éberhardt Gábortól. A társasházaknak április elsejétől minden hónap első szombati napján biztosítanak lomtalanítási lehetőséget, melyekből szabadon választhatnak évente egy időpontot.

A hulladékgyűjtési naptárak hátoldalán is feltüntették, illetve a cég honlapján is megtalálható, hogy a lomtalanításkor mit szállítanak el a helyszínről. Elviszik a bútorokat szétszerelt, mozgatható állapotban; a műanyag medencéket, játékokat, textilt, ruhaneműt zsákolt, dobozolt, kötegelt állapotban. Emellett háztartásonként maximum négy személygépkocsi-, kerékpár-, illetve motorkerékpár-gumit, de a kihelyezett hulladék mennyisége együttesen nem haladhatja meg a két köbmétert. Amennyiben egy ingatlannál ennél több lom gyűlne össze, azt a tulajdonosok a hulladékudvarokban adhatják le.

Nem mindent visznek el

– Kérjük a lakosságot, hogy ne tegyen ki vegyesen gyűjtött települési hulladékot, hiszen azt rendszeresen elszállítjuk, ahogy a szelektíven gyűjthető papírt, műanyagot, üveget, a zöld- vagy kerti hulladékot is. Lomtalanításkor nem viszik el munkatársaink az építési-bontási törmeléket, elektronikai eszközöket, veszélyes hulladékot (festékek, vegyszerek, akkumulátorok, szárazelemek, festékpatronok), illetve gépjárműroncsot, bontott autóalkatrészeket, karosszériaelemeket vagy szélvédőt, ugyanis ezek leadhatóak a hulladékudvarokban.

A Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetője hangsúlyozta: a hulladékot bejelentés nélkül közterületre kitenni illegális hulladéklerakásnak minősül, ami szabálysértési eljárást von maga után.

Éberhardt Gábor | Fotó: Gazdag Mihály

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában