Nyíregyháza

2023.03.21. 17:30

Az érdekképviselet hű marad alapértékeihez

A szervezet a vállalkozások támogató partnere szeretne lenni 

Fotó: Sipeki Péter

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) kedden Nyíregyházán is megtartotta vármegyei szervezetének éves taggyűlését, ami előtt fórumon ismertették a szervezet jövőbeni terveit. Eppel János, a szövetség elnöke elmondta: nehéz időszak ez a hazai vállalkozók számára, ennek ellenére az érdekképviselet továbbra is az alapértékeihez hűen dolgozik a vállalkozásokért, működésük sikerességéért.

Együttműködés, összefogás

A fórumon Seszták Oszkár visszaemlékezett a VOSZ alapításának időszakára, a '80-as évek végére, amikor sorra alakultak a gmk-k, majd a kényszervállalkozások. A vármegyei közgyűlés elnöke szerint a VOSZ egy neves múltra, neves elnökökre visszatekintő szervezet, amely az alapokra építkezve fényes jövő előtt áll. – A vármegyei közgyűlés minden segítséget megad a további fejlődéshez – mondta.

Dr. Kovács Ferenc a mostani polgármesteri ciklusának kulcsszavaival kezdte, úgy mint befektetésösztönzés, gazdaságfejlesztés és munkahelyteremtés. – A siker titka az összefogás és az együttműködés, ezek nélkül nincs gazdaságfejlesztés. Mi is a teljes támogatásunkról biztosítjuk a VOSZ-t – mondta Nyíregyháza polgármestere, aki kiemelte: a szakképzett munkaerő megtalálása kulcsfontosságú, hiszen minden egyeztetésnél a lehetséges befektető, beruházó első kérdése az, rendelkezésre áll-e megfelelő számú, s megfelelően képzett szakember?

Román István vármegyei főispán szerint megváltozott a munkaerő-piaci helyzet, hiszen manapság a munkanélküliség helyett a képzett munkaerő hiánya jelenti a legfőbb problémát. – A kormányhivatal foglalkoztatási főosztálya közvetítő szerepet tölt be az álláskeresők és a foglalkoztatók között – fogalmazott.

Dr. Vinnai Győző leszögezte: mindennek az alapja a gazdaság, emellett az oktatás, a szakképzett munkaerő „kitermelése” kulcskérdés. A térség országgyűlési képviselője beszédében az innováció és együttműködés fontosságát hangsúlyozta. Pekó László, a vármegyei kereskedelmi és iparkamara elnöke a vállalkozók társadalomban betöltött szerepéről beszélt és mint fogalmazott: a vállalkozó a bizonytalanból épít biztosat, a kiszámíthatatlanságból csinál kiszámíthatót.

Harmincöt év dióhéjban

Czomba Csaba, a VOSZ vármegyei szervezetének elnöke az elmúlt 35 évet foglalta össze. Beszélt Demján Sándor elévülhetetlen érdemeiről: a vezetése alatt a VOSZ meghatározó érdekvédelmi szervezetté és megkerülhetetlen gazdasági szereplővé vált. A nevéhez fűződik a Széchenyi Kártya 2002-es bevezetése, a Prima Primissima 2003-as elindítása, majd a Megyei Prima díjak 2005-ös beindítása is – mondta Czomba Csaba, aki előre is tekintett és bejelentette: várhatóan májustól Nyíregyházán is megnyitja kapuját egy VOSZ-iroda, ahol érdemi segítséget kaphatnak a régió vállalkozói.

A VOSZ elnöke, Eppel János kiemelte: a szervezet, a tavaly elfogadott ötéves stratégiájának köszönhetően növekedési pályára állt, így a meglévő értékeit: a szakértelmet, a tudást és a vállalkozói szektor ismeretét igyekszik még inkább a munkaadók érdekében kamatoztatni. Elmondta, az elkövetkező években az együttműködésre, az aktivitás erősítésére és a közösségépítésre fektetik a hangsúlyt. Hangsúlyozta, a vármegyei kamarákkal nem akarnak versenyezni: egymás mellett, közösen szeretnének dolgozni a magyar gazdaság megerősítéséért. – Szeretnénk a legerősebb, legvonzóbb, legaktívabb és szakmailag is leghitelesebb érdekképviselet lenni – fogalmazott az elnök, aki szerint az aktivitáson kell erősíteni a közeljövőben. Kifejtette: a VOSZ szakmai tanácsadással, a kedvező kamatozású Széchenyi Kártya hitelek népszerűsítésével, érdekképviseleti tevékenységgel, képzéssel és más magas szintű szolgáltatásokkal segíti a vállalkozókat.

Új arculat

A VOSZ új arculatáról a szervezet kommunikációs tevékenységét koordináló Sky Marketing Kft. tulajdonos-ügyvezetője, Széles Anikó beszélt. – A jubileum apropóján a kommunikációját is új alapokra helyezi a szövetség, ennek fókuszában is a nagyobb aktivitás áll. A klasszikus médiafelületek mellett az online és social felületeken is szeretnénk erősíteni a jelenlétünket, ezt egészítik ki az olyan rendezvények, mint a hazai cégeket bemutató TOPVOSZ kihelyezett elnökségi ülések, a jövő vállalkozóit megszólító VOSZFESZT vállalkozói szabadegyetem, valamint a kulturális VOSZPáholy sorozat – sorolta Széles Anikó.

És hogy miért is érdemes VOSZ-tagnak lenni? Erre a kérdésre Perlusz László főtitkár igyekezett válaszokat adni. Azt mondta, egy VOSZ-tag előtt kitárul az üzleti világ, a helyi kapcsolatrendszerének kiszélesedése mellett bekerül egy országos vérkeringésbe, ahol megismerkedhet a „szakma krémjével”. 

TG

Címkék#taggyűlés

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában