Nyíregyháza

2023.03.02. 07:00

Drága ingatlanok, elit lakóövezetben?

Önmagában a magas ár nem jelent garanciát arra, hogy jó helyre is költözünk.

KO

A dobogó első helyén a Csillag utca áll

Fotó: Gazdag Mihály

Hova költözik a nyíregyházi elit? Mennyiért vehetünk most lakást, házat Nyíregyházán? Legutóbb sokan olvasták hírportálunkon azt a penzcentrum.hu által összeállított listát, melyből kiderül, melyik az a 20 utca a vármegyeszékhelyen, ahol a legmagasabb áron kelnek el az ingatlanok. 

Megkérdeztük a helyi értékesítőket mit gondolnak erről. Nem voltak meglepve, amikor a belvárosi utcák nevét meghallották, ugyanis a városközpontban mindig drágábban a lakások, mint a külterületeken. Az eladások alapján összeállított statisztika élén a Csillag, a Gerlóczy Gábor, a Katona utcák állnak, majd a Szilvavölgy sétány, a Hunyadi, a Selyem utca, a Belső körút, a Pacsirta és a Kígyó utca következik a listán. A legutóbbi – Horváth Sára, a Balansz Ingatlanstúdió tulajdonos-vezetője szerint – egy kicsit kilóg a sorból, merthogy a Kígyó utcában nincs sok új építésű lakás, s egy-egy városrészben, ha gombamód megszaporodnak az új ingatlanok, rögtön felkapottá válik. 

Mi számít elit övezetnek? 

Az értékesítő szerint arra a kérdésre, hogy hová költözik az elit Nyíregyházán, egyértelműen nem lehet választ adni, hiszen először is azt érdemes tisztázni, mit neveznek az ingatlanszakmában „elit övezetnek”, s nem pedig azt, kik tudják kifizetni a borsos négyzetméterárakat. 

– Ma már bárki meg tud venni bármilyen lakást, ha pénze van. Köszönhetően az állami támogatásoknak, az elmúlt évek kedvező hitelkonstrukcióinak, a többgyerekes családok költöztek nagy kertes házakba, vagy újították fel vidéken a családi örökséget. Míg korábban orvosok, ügyvédek, jó keresettel bíró cégvezetők engedhették meg maguknak, hogy nagy értékű, mutatós ingatlanokat vásárolnak, mára eltűnt ez a sajátosság. Egyszóval mindössze attól, hogy bizonyos helyeken drágán adják-veszik a lakásokat, nem lesz „elit” a környék, számtalan más szempont is számít. Nyíregyházán mindig is voltak favorit utcák (Korányi, Nád, Ibolya, Síp, Nádor utca), ahol szívesen vásároltak ingatlant lakáscélra és ­befektetésként is – az elhelyezkedés, a ­tömegközlekedés, az óvodák és iskolák közelsége, a lakókörnyezet rendezettsége nagyon sokat nyom a latba. S persze fontos az is, hogy ­barátságosak legyenek a szomszédok, kellemes legyen a környezet. Ha úgy tetszik, ezek alapján felállhat egy rangsor, de önmagában a magas ár nem jelent garan­ciát a felsorolt kritériumokra. 

Hívószó a zöldövezet 

– Az utóbbi néhány évben a Bujtosi-tó környéke lett felkapott, villámsebességgel költöztek be az új lakásokba a családok, a körúton belüli rész csendes, sok a zöldfelület, s ez önmagában is hívószó az eladásnál. Ha jobban szemügyre veszem az említett listát, akkor a belvároson kívül, Oros, Örökösföld, a Malomkert is megtalálható benne, de például a Hímes hiányzik, holott Nyíregyháza egyik legszebb, legrendezettebb környéke, amit a gyerekes családok is nagyon kedvelnek – jegyezte meg Horváth Sára, aki szerint az említett elemzésben az árak sem teljesen stimmelnek. 

– Nagyon furcsa helyzet állt elő, mert az év elején tovább csendesedett a piac, nincs vevő, de az eladók nem alkusznak. Az ingatlanpiaci szakértők szerint is az árcsökkenés nem lesz általános jelenség, mindaddig jellemző marad a túlárazás, míg az otthonteremtési támogatások elérhetőek. Azt látjuk, akik fel szerették volna venni a csokot, a babaváró hitelt, már rég felvették, ezért kevesebb az új érdeklődő. Van egy fiatalabb réteg, a harminchoz közeliek, akik bevállalnák a gyerekeket, de a nagyszülők óva intik őket a megemelkedett kamatoktól, a megdrágult havi törlesztőktől, ezért egyre több fiatal házas költözik a szüleihez, mondván: kivárnak egy kicsit. Mivel az árak felfelé mozdultak el, sokaknál jelent problémát a megnövekedett önrész, nem minden fiatal tudja összerakni a pénzt rá– mondta az értékesítő, s annyival még kiegészítette: 2022-ben 10-15 százalékos forgalmi visszaesést jegyeztek a hálózatok, az idén további húsz-harminc százalékos csökkenés is jöhet a forgalomban. 

Nyíregyházán nem ritka, hogy a használt téglalakásokat 600-700 ezer forint/négyzetméter áron kínálták az idén januárban, az ingatlan építési évétől és elhelyezkedésétől függően, a felújított panellakásoknál az 509 ezer forintos négyzetméterár sem meglepő. Szélsőséges a piac. 
Horváth Sára felhívta a figyelmet arra is, érdemes ingatlan-tanácsadó segítségét kérniük mind az eladóknak, mind pedig a vevőknek, ugyanis óriási kihívás a piacon a megfelelő eladási ár meghatározása, a másik oldalon pedig az alkut segíthetik a szakemberek. 

KO 

A legdrágább utcák

Csillag utca, Gerlóczy Gábor utca, Katona utca, Szilvavölgy sétány, Hunyadi utca, Selyem utca, Belső körút, Pacsirta utca, Kígyó utca, Nád utca, 
Ibolya utca, Zászlós utca, Dandár utca, Bodrogi utca, Kölcsey Ferenc utca, Keleti Márton utca, Nádor utca, Nyár utca, Czuczor Gergely utca, Síp utca 

(A penzcentrum.hu összeállítása alapján.) 
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában