Muzsikás

2023.03.22. 14:00

Lelkünk egyik tartóoszlopa a zene

Az idén 50 éves Muzsikás együttes tartott rendhagyó énekórát szerdán a nyíregyházi Móra-iskolában.

Fotó: Pusztai Sándor

Visszatérő vendége a szabolcs-szatmár-beregi általános és középiskolásoknak a Muzsikás. A népzenei együttes, mely letette már a névjegyét Afrikától Amerikán, Új-Zélandon át Kanadáig, ezúttal Nyíregyházán, a Móra-iskola diákjainak tartott rendhagyó énekórát.

– Közel két évtizede annak, hogy rádöbbentünk: miközben járjuk a világot és a legnagyobb színpadokon zenélünk, idehaza, az itthoni ifjúságnak keveset muzsikálunk, ez pedig nincs rendben.  Elkezdtünk rendhagyó énekórákat tartani először a budapesti, majd a vidéki iskolákban – idézte fel a tőle megszokott derűs nyugalommal Sipos Mihály. A zenekar frontembere elárulta: az egyik koncertjük után megkereste őket „egy sportos fiatalember”, beszélgetés közben pedig szóba kerültek a diákoknak tartott foglalkozások, melyek felkeltették az érdeklődését.

Mint utólag kiderült, Hernádi Zsolttal, a MOL vezérigazgatójával ismerkedett meg az együttes. A cégvezető úgy döntött, támogatja a Muzsikás misszióját,  lehetővé téve, hogy az ország bármely pontjára eljusson az élő népzene.

 

Egész évben ünnepelnek

– A rendhagyó énekórákon a gyerekek interaktív módon ismerkedhetnek meg a hangszerekkel, beszélgetünk a népzenéről, közösen éneklünk, és csujogatunk is – avatott be a „tananyagba” Sipos Mihály, aki még abban a budapesti zenei általános iskolában tanult, amit Kodály Zoltán alapított.

– A zene, akár a testnek az izomzat, a lelki „épület” egyik fontos tartóoszlopa. Ha ez kiművelt, akkor könnyen befogadjuk és megértjük a verseket, a táncot, a másik embert – a közös zenélés, a kórus tehát a legnemesebb nevelő. A gyerekek pedig nyitottak, s bár a felső tagozatosokkal olykor nehezebb, ha úgy érzik, hogy én tényleg szeretem és engem valóban érdekel az, amiről beszélek, akkor követnek. Ha úgy látnák, hogy csak a pénzért csinálom vagy ki akarom őket oktatni, nem lennének partnerek.

Leírni is hihetetlen, nemhogy kimondani: az együttes az idén ötvenéves.

– Egész évben ünneplünk, a pécsi Kodály-központban volt a Muzsikás 50 nyitókoncertünk, húsvéthétfőn pedig Budapesten, a Művészetek Palotájában zenélünk, összejövünk a régiekkel, mindenkivel, akivel eddig dolgoztunk. Klasszikus zenész barátaink is fellépnek velünk, sőt, a nyíregyházi Cantemus Kórus is velünk ünnepel Szabó Dénes vezetésével – engedett bepillantást a kulisszák mögé Sipos Mihály, a Muzsikás egyik alapító tagja.

Gazdagítja a személyiségüket

– Még a Covid előtt jelentkeztünk a rendhagyó énekórára a zenekar honlapján, akkor a pandémia miatt elmaradt a foglalkozás, most azonban sikerült bepótolnunk – mondta el lapunknak Jaczkovits Józsefné, a Móra Ferenc Általános Iskola igazgatója.

– Akkreditált kiváló tehetségpont vagyunk, fontos számunkra, hogy sok-sok élményprogrammal gazdagítsuk a gyerekek személyiségét. Gyakran látogatunk el különböző kulturális rendezvényekre és fogadunk az intézményünkben vendégeket.  A művészeti nevelés csak az egyik területe a tehetséggondozásnak, programjaink, eseményeink során a hagyományápolás és a nemzeti identitástudat erősítése legalább ilyen fontos – hangsúlyozta az intézményvezető.

Rendezvényekből bőven kijut a következő időszakra is, ugyanis jövő hét hétfőn kezdődnek a Móra-napok izgalmas versenyekkel, gyermek néptánctalálkozóval. 

CsA
 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában