Nyíregyháza

2023.03.24. 11:30

Népszerű a Nyíregyházi Egyetem

Hatvan százalékkal többen jelentkeztek a Nyíregyházi Egyetemre, mint egy évvel ezelőtt.

Fotó: KM

Az országos átlagot jelentős mértékben meghaladva, a tavalyi évhez képest csaknem 60 százalékkal emelkedett a Nyíregyházi Egyetemre jelentkezők száma.

Nőtt a vonzerő

A budapesti sajtótájékoztatón Csák János kulturális és innovációs miniszter ismertette a felsőoktatási képzések jelentkezési eredményeit. Elmondta: több mint 126 ezren jelentkeztek idén a magyar felsőoktatásba. Tavaly a jelentkezők száma még 99 ezer volt, az emelkedés azt jelenti, hogy nőtt a felsőoktatási képzési rendszer vonzereje. Külön örömtelinek nevezte, hogy a tanár, a tanító és az óvodapedagógus szakokra is a korábbinál többen jelentkeztek.

Hankó Balázs, a szaktárca innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára arról beszélt, hogy a megújult magyar felsőoktatásba 126 449-en jelentkeztek, az immár teljes elektronikus felvételi eljárás keretében. A megújított felvételi rendszer 27 százalékkal növelte a jelentkezői számot, százezer olyan leendő hallgató jelentkezett, akinek nincs diplomája – közölte az államtitkár a Magyar Távirati Iroda beszámolójában.
Az adatokból kiolvasható, hogy nőtt a vidéki egyetemek népszerűsége: a Nyíregyházi Egyetemre 60 százalékkal többen jelentkeztek, mint egy évvel ezelőtt.

A 2023-as felvételi eljárásban fontos tényező, hogy a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény decemberi módosítása szerint a tanító vagy tanári végzettséggel rendelkezők számára a négy féléves, újabb tanári szakképzettséget nyújtó képzés akkor is ingyenes, ha az érintettek már elhasználták a jogszabályban meghatározott 12 félév támogatási időt.

Megfelelni a kor igényeinek

Dr. Szabó György februártól a Nyíregyházi Egyetem rektora. Székfoglalójában elmondta, alapvető feladatként motivált, csapatmunkára kondicionált, a jövő kihívásainak megfelelni tudó értelmiség képzését tűzte ki célul.

– Szeretném, ha helyben maradva, vagy ismereteiket hazai, nemzetközi képzési intézményekben gazdagítva, majd a térségbe visszatérve, tudásukkal, kulturális kisugárzásukkal hozzájárulnának a térség hátrányos helyzetének csökkentéséhez. Egyszerre kell megfelelni a kor igényeinek, megőrizni a jogelőd intézmények értékeit és reagálni a jövő lehetőségeire. Napjaink fejlett társadalmaiban a tudás, a felsőoktatás jelenti a gazdaság motorját, a családok és egyének számára pedig a munkaerőpiac révén elismert beruházást, hosszú távú életpályájuk megalapozását. A Nyíregyházi Egyetem elsődleges küldetése az oktatás. Az intézmény a régióban olyan tudás- és innovációs centrum funkciót is betölt, amelyen keresztül meghatározó szerepet játszik a gazdaság humánerőforrásainak biztosításában. A kulturális küldetésével a térség lakosságmegtartó képességének, életminőségének javításában is komoly súlya van.

Dr. Szabó György
Fotós: KM

Minden feltétel adott

– A térség meglévő és betelepülő munkáltatói olyan munkavállalókra tartanak igényt, akik egyrészt naprakész tudással rendelkeznek, másrészt képesek tudásuk folyamatos fejlesztésére, mert az élethosszig tartó tanulás és az ezt szolgáló oktatáspolitika a régiónak létfontosságú. Tudjuk, hogy hol a helyünk, hogy meddig nyújtózhatunk. Nem törhetünk a csúcsegyetemek babérjaira, azonban itt minden feltétel adott a minőségi munkára egy csodálatos zöldkörnyezetben. Ezt a potenciált az egyetemi polgárok és a régió vezetőinek, munkáltatóinak támogatásával nagyon rövid idő alatt termőre tudjuk fordítani.

LTL

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában