Szabolcs-Szatmár-Bereg

2023.03.25. 14:44

Túlszárnyaltuk a pandémia előtti csúcsot

Az országos átlaghoz képest nagyot nőtt a vármegyében a lakásépítési kedv.

A vármegyeszékhelyen 62, a városokban 20, a községekben 18 százalékkal több új lakás épült

Forrás: Illusztráció: Shutterstock

Fotó: ®0$

Érdemes időt szánni a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Fókuszban a megyék című aktuális, 2022 első, második és harmadik negyedévét felölelő kiadványára. A negyedévente megjelenő összesítés áttekintést nyújt Budapest, valamint a tizenkilenc vármegye társadalmi-gazdasági helyzetének alakulásáról. A változásokat, a térségek közötti különbségeket térképek és több száz interaktív grafikon szemlélteti. 
A kiadványt böngészve kiderült, hogy a KSH adatai szerint az országos tendenciával párhuzamosan Szabolcs-Szatmár-Beregben is élénkült a lakásépítési kedv: 2022 első három negyedévében az előző esztendő azonos időszakához képest csaknem kétszeresére nőtt az épített lakások száma. Összesen 330 lakást vettek használatba; az év ezen szakaszában utoljára 2009-ben adtak át ennél több lakást a vármegyében. Az új lakások 62 százaléka Nyíregyházán épült. 

Saját otthonra vágyunk 

Az új lakások közel kétharmadát családi házas formában, több mint háromtizedét többszintes, többlakásos épületben adták át – mindkét építési formánál jelentős bővülést regisztráltak. 
Az új lakások átlagos alapterülete (111 négyzetméter) meghaladta az országos átlagot (94 négyzetméter), több mint felük épült négy vagy annál több szobával. A vármegyében 142 lakás szűnt meg a vizsgált időszakban, közel ötször több, mint az egy évvel korábban. A kiadott lakásépítési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 46 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz mérten, meghaladva ezzel a pandémia előtti, sokéves csúcsot. 
KM 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában