Nyíregyháza

2023.04.24. 07:00

Minden szempontból élhető város (fotók)

A rendezvény fókuszában a környezettudatosság és a szemléletformálás állt.

Játékos feladatokat kellett megoldaniuk a fiataloknak

Fotó: Dodó Ferenc

A Föld napja alkalmából egy szemléletformáló rendezvényre hívta a város diákjait, tanulóit az Európai Határvárosok Korlátolt Felelősségű Európai Területi Együttműködés Csoportosulás, illetve a vármegyeszékhely önkormányzata. A Nyíregyházi Atlétikai Centrumban megtartott egész napos rendezvényen a fiatalok előadásokat hallgathattak meg a környezetvédelemről, ezzel párhuzamosan pedig játékos feladatokon keresztül ismerkedhettek meg a szelektív hulladékgyűjtéssel.

A pénteki programsorozatot Gál István, a csoportosulás igazgatója nyitotta meg, aki arra emlékeztette a fiatalokból álló hallgatóságot, hogy a nem megfelelő fűtési rendszerek, illetve a túlzásba vitt gépjármű-használat miatt romlik egyre inkább a légszennyezettség a hazai nagyvárosokban.

– Ti, a jövő nemzedéke tudtok a legtöbbet tenni azért, hogy környezetvédelmi szempontból egy élhetőbb városban, országban élhessünk – fogalmazta meg a nap központi gondolatát az Európai Határvárosok Korlátolt Felelősségű Európai Területi Együttműködés Csoportosulás igazgatója, Gál István.
A diákok, akik három nyíregyházi intézményből (Bem József Általános Iskola, Vasvári Pál Gimnázium, Arany János Általános Iskola és Gimnázium) érkeztek, több sátorban is próbára tehették ügyességüket, valamint a szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos gyakorlati és elméleti tudásukat.
Az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. is képviseltette magát a szemléletformáló rendezvényen. Mint azt Csépke-Hajnal Tünde, a társaság PR referense lapunknak elmondta, három kollégájával együtt települtek ki az atlétikai centrumhoz, ahol négy játékos feladatot próbálhattak ki a nyíregyházi diákok.

– Mini golf, kirakó, sajtfal és az úgynevezett rendmező, ezekkel játszhatnak a gyerekek úgy, hogy minden állomáson más-más információt kaphatnak a szelektív hulladékgyűjtésről – mondta Csépke-Hajnal Tünde.

A játékos programok mellett a szervezők „szellemi táplálékkal” is készültek, így a nyíregyházi diákok három előadást is meghallgathattak a Nyíregyházi Atlétikai Centrum harmadik emeleti előadótermében.

Zsigó Zsolt, a Nyíregyházi Szakképzési Centrum Bánki Donát Műszaki Technikum és Kollégium oktatója a Lélegzet című előadásával állt a hallgatóság elé, míg Rozinka Zsolt Illés, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztály főosztályvezetője a vármegyeszékhely levegőminőségéről beszélt.

Zákány Zoltán, a nyíregyházi önkormányzat környezetvédelmi referense a vármegyeszékhely környezetvédelmi és fenntarthatósági törekvéseiről szólt a fiataloknak.

Előadásában kiemelte: a város nemrégiben beszerzett 41 darab CNG-s buszt, folyamatosan bővül a kerékpárút-hálózat, épülnek a körforgalmak, valamint a helyi nagyfoglalkoztatók, mint például a LEGO, egyre inkább előtérbe helyezik a megújuló energiaforrásokat.

– Ezek mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy Nyíregyháza környezetvédelmi szempontból is egy élhető város legyen – emelte ki előadásában Zákány Zoltán környezetvédelmi referens. 

TG


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában