Nyíregyháza

2023.05.24. 07:00

Üzenik mindenkinek: ne add meg senkinek!

A fehérgalléros bűnözök az idősek tapasztalatlanságát, naivitását használják ki.

A kortárs képzésen érdekes feladatok várták a nyugdíjasszervezetek képviselőit

Fotó: Gazdag Mihály

A világ folyamatosan változik, akárcsak az emberek szokásai, a koronavírus-világjárvány pedig az online térbe terelte azokat is, akik korábban próbálták a virtuális világtól távol tartani magukat. Közéjük tartozik a nyugdíjasok jelentős része, akik a bezártság hónapjaiban megtanulták kezelni az okostelefont, tabletet, megismerték a Skype-ot, rátaláltak a közösségi oldalakra. A csalók pedig az informatikai tudásuk hiányosságait, a naivitásukat használják ki gátlástalanul; persze nem csak ők célpontok. A veszély mértékét jól jelzi, hogy nő az online csalások száma, egyre többen esnek bele a bűnözők csapdájába, sokan pedig szégyenükben nem is merik bevallani, hogy ezreket, százezreket, legrosszabb esetben milliókat veszítettek forintban, ékszerekben. 

Gátlástalan bűnözők 

– Ma már minden ötödik bűncselekményt az online térben követnek el, interneten, sms-ben, telefonon próbálják kicsalni az emberek banki adatait, nem létező árucikket eladni számukra, vagy azzal pénzt szerezni, hogy rokonuk, elsősorban az unokájuk bajba került, s ezért azonnal készpénzre van szükség, amit majd egy futárnak kell odaadni, vagy külföldről megadnak egy bankszámlaszámot, ahová azonnal pénzt kell utalni – sorolta a legismertebb és legelterjedtebb bűnözői módszereket dr. Kovács Attila rendőr alezredes. A vármegyei rend­őr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának vezetője és munkatársai kortárs képzésre invitálták a vármegyei nyugdíjasszervezetek képviselőit. Most nem egy előadást kellett meghallgatniuk a résztvevőknek, hanem játékos feladatok megoldásával még inkább elmélyíteni a tudásukat, hogy azt majd a kortársaiknak, a nyugdíjasklubok, -egyesületek tagjainak továbbadják. A plakátkészítés, a szituációs játék, a vers- vagy történetírás alatt a hat csapat tagjai bizonyították, hogy kreatívak, nincsenek híján a humornak, a rímekben sem elveszettek, a tesztkérdések a valós tudást felmérve azt is megerősítették, elméletben kiválóan tudják, mire kell minden esetben figyelniük, milyen jelek utalnak arra, hogy csalók próbálják behálózni őket. 

– Nagyon fontos, hogy ilyen kortárs képzéseken részt vegyünk, hiszen mi úgy nőttünk fel, hogy volt becsületszó, tisztesség és hitelesség. Az élethosszig tartó tanulás jegyében élünk, nekünk is fel kell zárkóznunk a 21. századhoz. Az okoseszközök világában élünk, ezt mi eddig nem, vagy nem nagyon ismertük, ám az utóbbi években meg kellett tanulnunk a használatát. Nagyon sok kortársunk csak így tud kapcsolatot tartani a családjával, gyermekek, unokák élnek külföldön vagy nagyon messze, s ritkán van lehetőségük hazajönni – utalt a tudásszerzés fontosságára Román Demeterné, a vármegyei nyugdíjasszervezetek szövetségének elnöke, megjegyezve: a tudásbeli lemaradásukat is el kell ismerniük. 

Összekuporgatott forintok 

– Ahogy én szoktam mondani, a fehérgalléros bűnözök ezt a tapasztalatlanságot használják ki. A mi jóhiszeműségünkre, tisztességünkre utaznak. Mi még mindig elhisszük azokat a meséket, amikkel meg lehet minket téveszteni. Volt olyan nyugdíjasunk, akit az unokázós csalók úgy vertek át, hogy nincs is unokája – érzékeltette egy példával, mennyire kifinomult, professzionális a kommunikációjuk, ebben az esetben arra játszottak rá, hogy az éjszaka közepén, álmából felkeltve az idős ember nem tud azonnal racionálisan és pontosan gondolkodni. 

– Borzasztó, amikor az idős emberek évek, évtizedek alatt összekuporgatott forintjaikat veszítik el, amit a legtöbb esetben a temetésükre tesznek félre, hogy ez ne legyen teher a családnak. Nagyon sokat kell tanulnunk és beszélnünk az online bűnözésről, a módszerekről, hogy a lehető legkevesebb áldozata legyen ezeknek a bűnözőknek – fogalmazott az elnök, aki hozzátette: a nyugdíjasklubok, -szervezetek vezetői a következő alkalommal a saját tagjaiknak adják tovább a tudást és tapasztalatot. Az sem kizárt, hogy hasonló feladatok megoldásával adják át az információkat. Ilyen, hogy ismeretlen személynek soha ne adják meg a személyes és banki adataikat, a jelszavakat, bankkártyához tartozó PIN-kódot. A legkisebb gyanú esetén hívják a családtagokat, barátokat és a rendőrséget! Ha állítólagos banki alkalmazottól érkezik a hívás, tegyék le a telefont, hívják a bankjukat, vagy menjenek be személyesen. Aki nem csaló, nem kér az azonosításon túl sem számlaszámot, sem CVC-számot, és arra sem kíváncsi, mennyi pénz van a számlán, mert pontosan látja. 

– Nehéz tudomásul venni, de muszáj: azért, mert mi nem csapunk be senkit, minket átverhetnek a gátlástalan emberek – jegyezte meg Román Demeterné, s minden fórumot kihasznál arra, hogy kortársait figyelmeztesse a veszélyekre, és észszerű gyanakvást vár tőlük, önmaguk védelmében. 

Rengeteg a próbálkozás 

– A teszt kérdéssora nagyon hasznos volt – emelte ki a feladatok közül a 35 tagot számláló vásárosnaményi Esze Tamás Nyugdíjas Klubot képviselő Vincze András. Mint megtudtuk, ismeretségi körében sajnos van, akit sikerült a csalóknak megkárosítani, és szerencsére olyan is, aki még időben kapcsolt, azonnal letette a telefont, nem dőlt be az átverésnek. 

– Rengeteg próbálkozásról tudunk, és ezek ellen csak úgy lehet felvenni a harcot, ha megfelelő tudás birtokában vagyunk, ha megbeszéljük, mikor mire figyeljünk. Én magam egy álvillanyszámlát kaptam, s mivel tudtam, hogy az állítólagos szolgáltatóhoz semmi közöm, azonnal kidobtam a csekket – mesélte. Sajnos – ez is tapasztalat – nem egy ember ezzel szemben kifizetné, mert félne, hogy a tartozásának súlyosabb következménye is lehet. 

– Mindenkivel megosztottam, hogy mi történt. Amióta klubtag, illetve klubvezető vagyok, már tartottak nálunk a rendőrség bűnmegelőzési szakemberei előadást, és biztos, hogy lesz még ilyen alkalom – hangsúlyozta Vincze András. 

BM
 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában