Dinnye

2023.06.28. 10:33

Ne kopogtasd a görögdinnyét, így kell kiválasztani a legjobbat

Van, aki hang alapján próbálja kideríteni, vajon mézédes-e a dinnye, amit haza szeretne vinni az árustól. Kopogtatni azonban felesleges, más a módja, hogy megtudd, jól választasz-e...

Forrás: Illusztráció / Pixabay

Szinte bárhol lehet a nyár során dinnyét vásárolni, a nagyobb üzletektől kezdve az útszéli árusokon keresztül a piacokig. De hatalmas csalódás lehet, ha hazaviszed a hatalmas, szép, egészséges dinnyét – ám ha felvágod, vízízű, esetleg kásás lesz. Nehéz kiválasztani az „igazit” az árusnál, hiszen első ránézésre minden dinnye egyformának tűnik. A biztos módszer nem a kopogtatás, egészen másképpen tudod eldönteni, melyik a legfinomabb dinnye a sok közül! Mutatjuk, mire kell figyelni vásárlás közben.

Forrás: ripost.hu

Árulkodik a folt

A sárgás folt a dinnyén azt a helyet mutatja, ahol a gyümölcs a földdel érintkezett – azért sárgás színű, mert itt nem érte a napfény. Ha ez a folt jó sötét színű, az azt jelenti, hogy hosszú ideig volt a dinnye a napon, vagyis nem éretlenül szüretelték le.

Fontos az illata

Ha már kiszemelted a dinnyét, kicsit emeld távolabb a többitől, és szagold meg. Ha erősen édeskés, intenzív dinnye illata van, annyira, hogy szinte a szádban érzed az ízét, akkor egy érett darabot tartasz a kezedben. Arra azonban vigyázz, hogy ha túlságosan erős ez az illat, akkor túlérett lehet a kiszemelt dinnyéd!

A méret nem lényeg

Sokan úgy hiszik, minél nagyobb egy dinnye, annál valószínűbb, hogy vízízű lesz, pedig ez nem így van, a méret egyáltalán nem számít édesség szempontjából! Inkább a dinnye héját figyeld. A csíkos fajtáknál az érett példányoknál a csíkok árnyalata élesen elüt egymástól, a zöld fajták színe pedig mélyzöld. Mindkét típusra igaz, hogy az a jó, amelyik matt; a fényes héjú dinnye legtöbbször még éretlen.

A csavarodott szár nem jó jel

A dinnye szára nemcsak a vásárlóknak, a termelőknek is árulkodó, hiszen ennek az állapota mutatja, hogy szedhető-e a termés. Ha túl korán, a teljes érés előtt szedik le a dinnyét, akkor nem válik el szépen a szára, hanem le kell csavarni – de ezek a korán szedett darabok valószínűleg nem túl édesek. Ha dinnyét vásárolsz, és olyat találsz, aminek meg van csavarodva a szára, akkor azt jobb, ha nem veszed meg. 

Forrás: ripost.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában