Gyász

2023.07.30. 10:33

In memoriam Sárdi Sándor

Sárdi Sándor 1948-ban született Szegeden, de nyíregyházinak vallotta magát.

Száraz Anita

Édesapja az akkori Nyíregyházi Tanítóképzőben (a későbbi Nyíregyházi Tanárképző Főiskolán) tanszékvezető volt, édesanyja is itt oktatta a kémia tudományára a leendő pedagógusokat. Ő a 2. Sz. Általános Iskolában rakta le a tudás alapjait. A szintén jó hírű Vasvári Pál Gimnáziumban érettségizett 1966-ban. Az iskolai orosz és latin mellett otthon önszorgalomból németül is megtanult, és szerves-vegyipari mérnök képzésre felvételizett az NDK-ba. Drezdában és Karl-Marx-Stadtban (ma Chemnitz) a műszaki egyetemen tanult népköztársasági ösztöndíjjal, ahol 1971-ben műanyag- és gumifeldolgozó szakmérnökként szerzett diplomát. Még ebben az évben a Hungária Műanyagfeldolgozó Vállalat debreceni gyáregységében kezdte pályáját, és megházasodott: élete párja akkor már négy éve várt rá Nyíregyházán.

 

1972 decemberében avatták fel a Papíripari Vállalat Nyíregyházi Gyárát, ahol 1973 februárjában beruházási csoportvezetőként kezdett, később műszaki osztályvezető-helyettessé, majd termelési osztályvezetővé léptették elő. Ebből az időszakból számos technológiai, termelési, karbantartási és egyéb újítás, műszaki fejlesztés fűződik a nevéhez és az általa irányított kollektíva tagjaihoz. A vezetői munkája mellett gyarapította tudását: Miskolcon gazdasági mérnök másoddiplomát szerzett.

1983-ban alighogy kinevezték gyárigazgatónak, nagy jelentőségű világbanki beruházás kivitelezését kezdték el a gyárban. A sikeres megvalósításért megkapta a Munka Érdemrend ezüst fokozata állami kitüntetést. A papírgyár 1990-ben a Dunapack osztrák–magyar vegyesvállalat üzemegységévé alakult, és az 1995-ben lezárult privatizáció, az átállás és átszervezés sok nehéz feladatot rótt rá. Az ezredfordulón a vállalat keleti terjeszkedésének egyik irányítója volt. 2009-ben – 36 papírgyári év után – ment nyugdíjba.

A vezetői munkája mellett a szakmai és a helyi közélet aktív tagja volt. 1998–2008 között a Magyar Hullámtermék-gyártók Szövetsége (MAHUSZ) élén állt, annak igazgatójaként az Európai Hullámpapírlemez-gyártók Szövetsége (FEFCO) magyar küldöttje lett. 2002–2008 között az osztrák kormány megbízása alapján tiszteletbeli konzulként az Ausztria és Magyarország közötti kereskedelmi, gazdasági, idegenforgalmi, kulturális és tudományos kapcsolatok fejlesztésén fáradozott Nyíregyházán. Széleskörű közösségi tevékenységéért 2008-ban a város díszpolgárává választották. 2017-ben a Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség (CSAOSZ) „A szakmáért”-életműdíjjal ismerte el a papíripari munkásságát.


Búcsúznak tőle volt munkatársai

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában