Nyíregyháza

2023.07.18. 08:29

Pihés fekete hattyúfiókák keltek ki a Nyíregyházi Állatparkban (fotók)

A jelenleg 4 hetes kishattyúk még merőben máshogy néznek ki, mint szüleik.

Szon.hu

Forrás: Nyíregyházi Állatpark

Fekete hattyú fiókák keltek ki a Nyíregyházi Állatpark Ausztráliát bemutató kifutórendszerében. A benett-kengurukkal társbérletben élő fekete hattyú pár gondoskodóan neveli 5 pihés fiókáját.

A monogám párkapcsolatban élő állatok nemcsak az utódnevelés feladataiban osztozkodnak, de már a tojások költését is -40 napon át- felváltva végezték. A jelenleg 4 hetes kishattyúk még merőben máshogy néznek ki, mint szüleik, hiszen míg a felnőtt állatok tollazata teljesen fekete, a fiókák világosszürke pihés tollazattal rendelkeznek.

Míg a hazánkban élő 3 hattyúfaj a bütykös, a kis és az énekes hattyú is fehér tollruhát visel, az Ausztráliában őshonos fekete hattyú - a fehér evezőtollak kivételével- fekete, csőre pedig piros.

Forrás: Nyíregyházi Állatpark

Bár a fajnak Ausztrália az őshazája, betelepített madárfajként Új-Zélandon és Európában is előfordul. Tavak, folyók és mocsaras területek közelében él, ahol tápláléka nagyrészt olyan vízinövényekből áll melyek a víz felszíne alatt nőnek.

Mint minden réceféle, a fekete hattyú is egyszerre vedli le evezőtollait, ezért átmeneti időre (nagyjából 4-5 hétre) röpképtelenné válik. Ilyenkor nagyobb lagúnákon, folyótorkolatokban vagy tavakban nagy csapat -több ezret számláló-vedlő madár gyűlhet össze. 

Forrás: Nyíregyházi Állatpark

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában