Vaja

2023.08.21. 11:28

Molnár Mátyásra emlékeznek

Száz éve született a vajai múzeum megalapítója.

Szon.hu

A múzeumnak otthont adó Vay-várkastély épülete Vaján

Fotó: KM

1923. augusztus 14-én, vagyis éppen száz éve született a Heves vármegyei Karácsondon Molnár Mátyás, a vajai Vay Ádám Múzeum alapítója. Szatmárcsekén kezdte pedagógusi pályáját, majd Túristvándiban tanított tíz évig a feleségével együtt.
A tanítás mellett kapcsolatot tartott a térségből származó, annak problémái iránt érdeklődő, később különösen ismertté vált értelmiségiekkel, például Váci Mihállyal, Ratkó Józseffel, Czine Mihállyal, Végh Antallal, Balázs Józseffel.

Az életében fordulópontot jelentett az 1957-es év, akkor ugyanis Vajára helyezték. Döntő szerepe volt abban, hogy  a vajai várkastélyban 1964-ben megnyílhatott a Vay Ádám Múzeum, amelynek igazgatója lett.Halála után a múzeum vezetésének munkáját fia, Molnár Sándor vette át.

Az évforduló alkalmából Vaja önkormányzata, a Magyar Nemzeti Múzeum Vay Ádám Muzeális Gyűjteménye, a helyi református egyház, a Vay Ádám Múzeum Baráti köre és a Molnár Mátyás Alapítvány kiemelt figyelmet fordít arra, hogy méltó módom megemlékezzen a jubileumról.

A centenáriumi ünnepség első eseményét 2023. szeptember 14-én 16 órától rendezik meg a helyi temetőben. Nagy Csaba tárogatóművész dallamai után Mezey Katalin: Sirató c. verse hangzik el. Ezt követően dr. Németh Péter címzetes ny. múzeumigazgató méltatja Molnár Mátyás és felesége, Elluska munkásságát, majd az emlékezők koszorút helyeznek el a házaspár sírjánál. A program 17 órától a református templomban folytatódik. Köszönti a vendégeket Kovács Sándor
országgyűlési képviselő, Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke, Román István vármegyei főispán, Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke, majd Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium miniszterhelyettese mond ünnepi beszédet. Az istentiszteleten igét hirdet dr. Fekete
Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke.

Az egyházi szertartás után 18.15 órától képzőművészeti kiállítás nyílik a Vay-kastélyban a gyűjtemény azon alkotásaiból, amelyek a múzeumalapító és Váci András szervező munkája során kerültek a múzeumba.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában