Mátészalka

2023.08.20. 15:35

Reptérré változik a belváros

A Fényes Napokon a közönségkedvenc dal előadója, a Korda házaspár is fellép.

Szon.hu

 Az időjárás ugyan kegyes hozzánk, a naptár könyörtelenül jelzi: végéhez közeledik a nyár. Jó hír azonban, hogy közeleg a mátészalkai fényünnep is, melyet hagyományosan augusztus utolsó hetén rendeznek meg a szatmári városban.  A látványos és bensőséges eseményen a fényt éltetik: azt a technikatörténeti mérföldkövet, hogy a mostani Magyarország területén 1888-ban Mátészalkán gyulladt fel először a közvilágítás. A Fényes Napokat az idén augusztus 24–26. között rendezik meg, s a hagyományos programelemek mellett több különlegesség is várja a látogatókat.

Szinkronhangok a zsinagógában

A fényfesztivál nyitónapján a zenéé lesz a főszerep: a Szalkai László téri színpadot a retro legendák uralják majd. A koncerten Zalatnay Cini, Solymosi Tóni, Keresztes Ildikó mellett a fiatal tehetségek – Szirota Jennifer és az Abrakazabra zenekar, valamint Gudics Máté – is mikrofonközelbe kerülnek a közönség nagy örömére.
Gólyalábasok lepik el a Kossuth teret augusztus 25-én, pénteken 16 órától. A Hórihorgas Hujákolók, a Garagulya Kompánia és a Vaga Banda visszatérő szórakoztatói a Fényes Napoknak, s nem véletlenül. Lélegzetelállító és humoros produkcióikat a gyerekek és a felnőttek egyaránt élvezik. A város nagy terein, frekventált utcáin fel-feltűnik a guruló zongorás, Mr. Piano is. A Magyar Hollywood Tanács szervezésében délután öt órától a zsinagóga vendégei lesznek Tony és Jamie Lee Curtis szinkronhangjai, Vándor Éva és Mihályi Győző. A Szatmári Múzeumban 18.30-tól látható Kopacz Mária festőművész kiállítása, 19 órától a Kelet Brass Band utcazenei parádéját élvezheti a Kossuth tér közönsége, este nyolctól pedig az Aserdus tűzzsonglőrei készítik el a fényünnep legszebb részét. a Mécsestartó fiú szobrának életre keltését és a Fényes Felvonulást.
A tömeg a Szalkai László térre érkezik vissza, ami 21 órától reptérré változik Korda Györgynek és Balázs Klárinak köszönhetően. A napot Manuel koncertje zárja a Hősök terén 21 órától.

Sztárok a színpadon

Karikaturisták, utcazenészek, bűvészek, mutatványosok bemutatóival indul a rendezvény zárónapja. A színes-zajos társaság után jólesik majd egy kicsit elcsendesedni, amire 17 órától lehetőség nyílik a Dienes Galériában. Pénzes Máté kiállításával egy időben, a színház belső udvarán Kiss Ági dallamos játszója a legkisebbeknek szól. S ha már koncert, a zsinagógában zenél délután hattól az Uljana Quartet. Mindeközben a Szalkai László téren a Face Team akrobatikus sportszínház tagjai kápráztatják el látványos bemutatójukkal a publikumot.
Ezután már csak a zene, zene és zene szól úgy a Hősök terén, mint a kulturális központ előtt: 19.30-tól a Blahalouisiana, este kilenctől Rúzsa Magdi, 22.30-tól pedig Paulina énekelteti meg a Fényes Napok látogatóit.
A programok ezúttal is ingyenesek. 

KM

Borítókép: Az idén is életre keltik a Mécsestaró fiú szobrát | Fotó: Bodnárné Varga Éva archívuma
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában