Szakoly

2023.08.20. 20:00

Szent István tiszteletére emeltek új templomot (fotók)

Szent István királyunk tiszteletére építettek új templomot Szakolyban, melyet Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök augusztus 20-án szentelt fel.

Szon.hu

 Az ünnepi szentmisén jelen volt dr. Simon Miklós országgyűlési képviselő, Belicza László, a Dél-nyírségi Kistérségi Többcélú Társulás elnöke, Kállósemjén polgármestere, Baracsi Endre, a vármegyei közgyűlés alelnöke, Bacskai Erzsébet, Szakoly polgármestere, Bakó Sándor, az egyházközség plébánosa, továbbá Béres Nándor egyházmegyei gazdasági igazgató.

Az újonnan épülő templom elődjét 1949-ben szentelték fel, de a tornyot csak évtizedekkel később,1996-ban építették hozzá. Az építés idején a szegényes anyagfelhasználás, a nem megfelelő talaj és a torony dőlése miatt a templom statikailag életveszélyes állapotba került, és már nem lehetett helyreállítani.

Egész életében szent volt

– Nem volt más választás, mint elbontani a templomot. A helyére a hagyományokat követve egy modern, a mai kor igényeinek megfelelő templomot építettek – tudtuk meg Bakó Sándortól, a az egyházközség plébánosától.

A templomszentelésen Palánki Ferenc megyéspüspök elmondta, a ház és a haza ugyanabból a szótőből származik, az egyházmegye és az egyházközség az Istennek épített házat, amivel Isten országát is építették.

– Ma az új templom mellett István királyt is ünnepeljük, aki életét, családját és nemzetét is krisztusi alapokra építette. Nem azért avatták szenté, mert kiváló király volt, hanem azért volt remek uralkodó, mert egész életében szent volt. Úgy tekintett nemzetére, mint a családjára, s bár Imre herceg halála után elveszítette a reményt, később visszanyerte azt, és saját halála előtt Magyarországot Máriának ajánlotta. Cselekedetével arra is tanít minket, a mai kor embereit, hogy hitünkre építve merjünk távlatokban gondolkodni – hívta fel a jelenlévők figyelmét Palánki Ferenc.

– Magyarország születésnapján, az államalapítás ünnepén ne feledkezzünk meg arról, hogy hazánkat nem ajándékba kaptuk, meg kellett dolgozni és küzdeni érte – ezt már dr. Simon Miklós országgyűlési képviselő mondta el a résztvevőknek.

Próba tett minket a történelem

Kiemelte: a történelem szinte minden korábbi nemzedéket próbára tett.

– A történelem viharaiban szinte minden nemzedéknek megvolt a maga megpróbáltatása, mindig volt egy olyan időszak, ami választás elé állította a magyarokat: kiállnak, és küzdenek a szülőföldjükért, vagy engedik azt idegen kézre kerülni. Ha nincs az elődeink kiállása, mi sem lehetnénk ma itt. Minden magyarnak küldetése építeni az országot, továbbvinni Szent István örökségét, s úgy vélem, a templomépítéssel ennek is eleget teszünk – zárta gondolatait az országgyűlési képviselő.

Baracsi Endre, a vármegyei közgyűlés alelnöke szerint a vidéki emberek a hazáról beszélve előbb-utóbb a szűkebb pátriájukig jutnak el gondolataikkal.

Egyet jelent a ház és a haza

– A falura gondolnak, majd az udvarra, később a konyhán át a szobára, ahol édesanyjuk nyelvét megtanulták. Itt idézik fel azt az ősi gondolatot, melyben egyet jelent a haza és a ház szó. Gyönyörű a magyar nyelv, hiszen egyetlen szóból ilyen mély gondolatmenetekig kell eljutni. Nagyszüleimtől megtanultam, hogy az életet egy hármas egységnek kell uralnia: a hit, a család és a szülőföld. Ha ebből bármelyik hiányzik, úgy érezzük, nem tekint ránk Isten derűs arca – fejtette ki Baracsi Endre, majd hozzátette: a faluba érkezve a templom tornya az első, amit megpillantunk, és távozva onnan az az utolsó, amit hátratekintve látunk.

Bacskai Erzsébet, Szakoly polgármestere arról számolt be, Szent István király tiszteletére emelték a templomot.

– Államalapító királyunk biztonságot, hitet és jövőképet adott az országnak. A felépült római katolikus templom ugyanezeket jelenti a helyieknek: Isten háza biztonságot nyújt számukra, hitüket erősíti e hely, s a jövőt is a kereszténység alappillérei támaszkodva képzeljük el. Rengetegen tettek azért, hogy elkészülhessen a templom. Köszönet jár a híveknek, hiszen sokan adományokkal, míg mások kétkezi munkájukkal járultak hozzá a sikerhez – tudatta a polgármester. 

MI

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában