Suli

2023.08.15. 17:30

Tanévkezdés előtt minden forint számít

Az önkormányzatok mellett a munkaadók is segítik a családokat az iskolakezdésben.

Bednárik Mónika

Akár régi, akár új az iskolatáska, minden Nyíregyházán élő alsós kisdiák kap bele az önkormányzattól tanszercsomagot

Forrás: Illusztráció: KM-archív, Dodó Ferenc

Mindössze két hét, és újra becsengetnek az iskolákba. A gyerekek a szünidő végének nem örülnek, a szülők pedig ráncolják a homlokukat, hogy a tanévkezdésre minden tanszert beszerezzenek, s ha lehet, mindezt gazdaságosan tegyék. Nagyon sok munkahely, ahogy a lapunknak nyilatkozó ContiTech is támogatja a munkavállalóit a tanévkezdés terheinek enyhítésében, ahogy Nyíregyháza önkormányzata is több tízmillió forintot fordít a családok támogatására. 

Támogatás és tanszercsomag

– Nyíregyháza önkormányzata jogszabályokban rögzített, valamint helyi szinten szabályozott támogatásokat ad a tanév kezdetekor – tudtuk meg Jászai Menyhért alpolgármestertől. 

– Azoknak a családoknak, amelyeknél a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre a jogosultság augusztus 1-jén is fennállt, alapösszegű, a hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzetű és rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre való jogosultsággal rendelkezők számára pedig emelt összegű pénzbeli támogatást nyújt az önkormányzat 6000, illetve 6500 forintot gyermekenként – mondta. 
Amennyiben a postás nem tudja kézbesíteni a támogatást, értesítőt hagy a lakcímen az átvétel módjáról, idejéről. Erre a postahivatalban a sikertelen kézbesítéstől számított 10. munkanapig van mód, ezt követően az át nem vett küldeményeket az önkormányzatnak visszaküldik. – A pénzbeli támogatás jogosultjait értesítő levélben tájékoztatjuk a részükre járó utalványok átvételének helyéről és az ügyfélfogadási időről – tette hozzá az alpolgármester, mert nagyon fontos, hogy minden család megkapja a támogatást. 

Bérlettámogatás is járhat 

– Helyi rendelet alapján a nyíregyházi székhelyű általános iskolába beiratkozott, állandó nyíregyházi lakóhellyel rendelkező alsó tagozatos általános iskolai tanulók (1–4. évfolyam) az idén is kapnak tanszercsomagként iskolakezdési támogatást. Előzetes felmérés alapján az idén 4416-an vehetnek át nettó 2000 forint értékű csomagot. Ez a létszám az iskolák jelzései alapján némileg még módosulhat, a több mint 11 millió 200 ezer forintos fedezetet az önkormányzat saját forrásból biztosítja – említette az alpolgármester. 

Szólt arról is, hogy a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő tanulók 50 százalékos, a halmozottan hátrányos helyzetűek pedig 80 százalékos bérlettámogatást kapnak. A bérleteket havonta utólag a polgármesteri hivatal ügyfélszolgálatán kell leadni. Ezt követően az önkormányzat kifizeti a támogatási összeget – erősítette meg Jászai Menyhért, és természetesen a felsőoktatásban tanulókat sem felejtette ki, akiket a Rászoruló Hallgatókért Közalapítvány támogatásával, valamint a Bursa Hungarica ösztöndíjjal segítik. 

Felsőoktatásban is 

– A Rászoruló Hallgatókért Közalapítvány évek óta egyszeri, vissza nem térítendő támogatást nyújt felsőfokú tanulmányokat folytató rászoruló hallgatóknak. A kuratórium minden évben két alkalommal tesz közzé felhívást támogatás elnyerésére. Azon hallgatók pályázhatnak, akik legalább 5 éve állandó nyíregyházi lakóhellyel, első diploma megszerzésére irányuló felsőoktatási hallgatói jogviszonnyal, jó tanulmányi eredménnyel rendelkeznek, és családjukban az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg a mindenkori legkisebb öregségi nyugdíjminimum két és félszeresét, azaz 71 250 Ft-ot – részletezte Nyíregyháza alpolgármestere. – A kuratórium a pályázatok elbírálását követően 25 000–45 000 forint támogatást állapított meg az elmúlt években – tette hozzá. A klasszikus Bursa Hungarica ösztöndíj (részben állami, részben önkormányzati támogatás) már évek óta nagy sikernek örvend a hallgatók körében. Nyíregyházán az ösztöndíjra fordított keretösszeg 5 millió forint. 
– Az idén április 1-jétől vezettük be az étkezési térítési díjtámogatást, ami elsősorban azon általános és középiskolai diákoknak nyújt segítséget, akik egyéb módon nem részesülnek kedvezményben. Erre azok a szociálisan rászorultak jogosultak, akiknek családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a 71 250 forintos jövedelmet, a támogatás mértéke pedig havonta 4000 forint.

Támogatják dolgozóikat

A Continental nyíregyházi leányvállalata, a ContiTech Magyarország Kft. nemrégiben kapta meg a Családbarát Munkahely címet, így nem meglepő, hogy a cég mindenben igyekszik segíteni dolgozóit. 
– Támogatjuk a munkavállalóinkat az iskolakezdésben is. Minden évben adunk iskolakezdési támogatást a családi pótlékra jogosult nappali tagozaton tanuló gyermekek szüleinek, illetve a családi pótlékra nem jogosult, de nappali tagozaton felsőoktatásban tanuló gyermekek szüleinek is – mondta lapunknak Nagy Anita, a ContiTech Magyarország Kft. HR-vezetője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában