Lónya

2023.08.26. 10:00

Tűzzománc készült a címerről

A magyar–ukrán államhatár melletti településen ápolják a Lónyay család emlékét.

M. Magyar László

A Lónyay család kriptája Lónyán

Fotó: Archív fotó: M. Magyar László

Bár hivatalosan már véget ért a 2022-es esztendőre meghirdetett Lónyay 200 Emlékév, azonban még mindig vannak olyan programok, amelyek gróf Lónyay Menyhért születésének bicentenáriumához kötődnek.

Méltatják az emlékévet 

Lónya önkormányzata és a Tuzsér Községért Közalapítvány bemutatja a települést és a történelmet megjelenítő tűzzománc címert augusztus 29-én 10.30-tól a lónyai művelődési házban. 
Köszöntőt mond Nagy Ernő polgármester és dr. Tilki Attila országgyűlési képviselő. Az emlékévet méltatja, valamint összefoglalja a rengeteg programot, kutatási eredményt Klicsu Ferenc, a közalapítvány elnöke, majd a címert bemutatja Bábás Erika zománcművész.

Ápolják a család emlékét 

Ezt követően a Lónyay család tűzzománc címerét megáldja Szendrey Dávid tiszteletes. A magyar–ukrán államhatár melletti településen nagy tisztelettel ápolják a Lónyay család emlékét, hiszen az ott található családi kriptában nagyon sok családtagot helyeztek végső nyugalomra, s itt nyugszik nagylónyai és vásárosnaményi gróf Lónyay Menyhért pénzügyminiszter és a Magyar Királyság későbbi miniszterelnöke is, aki a településen született 1822. január 6-án. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában