Fotók és videó

2023.08.12. 12:28

Zadar – egy csipetnyi olasz érzés Horvátországban

Bárki bármit is mond, továbbra is a magyarok nagy favoritja a horvát tengerpart. Kollégánk Zadarban járt, meséljenek a képei!

Kanalas Ottilia

Fotó: Szarka Lajos

Ha Zadarban nyaralunk jó nagyot sétálhatunk az óvárosában, hajózhatunk a zadari- és a sibeniki szigetek között, a helyi utazásszervezők pedig lépten- nyomon kínálják az izgalmasabbnál izgalmasabb hajóutakat a Kornati Nemzeti Parkba, mely a környék szigetvilágának egyik legcsodálatosabb darabja.

Program van bőven, no és a turisztikai csúcsszezonban tömeg is, nem véletlenül, hiszen Horvátországnak ezen a részén nagyon jól felszerelt kavicsos és homokos strandokon pihenhetünk.

A76 ezer lakosú Zadar (magyarul Zára) több mint 3000 éves történelemével a régió ékkövének számít, eredetileg egy kis sziget volt, majd a középkorban elfoglalta a velenceiek, akik vízi erőddé építették át, annyira erős és jól védhető volt, hogy állítólag a törökök sem tudták bevenni.

Dalmácia északi bástyája hányatott sorsa ellenére ( a városon legutóbb a dél-szláv háború sújtotta sebeket kellett begyógyítani) látványosságokban igen gazdag. A látnivalók többsége az óvárosban található meg, melyet egy nagy hídon közelítettük meg gyalogosan vagy kerékpárral ( az autók a kikötő melletti parkolóban állnak meg!), de vízen is átevezhetünk az ősi városrészbe.

Az óváros „olaszos” hangulatát a Forum adja, mely az egyik legjobban feltárt római főtér. A Forum a Szent Donát körtemplom előtt helyezkedik el, a templom Zadar leghíresebb műemléke, mellette áll a Szent Anasztázia székesegyház, mely Dalmácia legnagyobb katedrálisa. Az 54 méter magas harangtornyát naponta több száz ember meglátogatja, a magasból élvezhető látvány kárpótol minden egyes fáradságos lépést. A Forummal a Népek terét egy hosszú sétáló utca köti össze, tulajdonképpen ez az óváros főutcája, ami tele van boltokkal, kulturális találkozási pontokkal. S ahogyan a mediterrán vidékeken, úgy itt is, leginkább estefelé telik meg turistákkal a tér. Picit irigyeltük a helyieket, hiszen a tengerparti sétányuk azon felül, hogy gyönyörű, a szegletében elhelyezkedő Tengeri orgonánál bármikor leülhetnek és hallgathatják a víz megnyugtató hangját. Az építmény egy lépcsősor, mely alatt különböző méretű csövekbe áramlik a tengervíz, mely zenélő hangokat ad ki magából. Ugyaninnen nézve a naplemente is káprázatos, aki itt jár nem hagyja ki ezt az élményt sem. Végezetül néhány szó, ami megmarad az ember fejében egy zadari nyaralás után és felidézi a tájat: csendes szél, öblök, kikötők, hajók, sirályok, naplemente, delfinek, finom ételek, kedves emberek, tengerkék hullámzás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában