Tirpák Fesztivál

2023.09.16. 15:00

A népi ízek tájain barangoltak

A hazai mellett külföldi ízeket is kóstolhattak a Tirpák Fesztivál résztvevői.

Miklós István

Fotó: Dodó Ferenc

Az idén is változatos programok és különleges, hagyományos ízek várják a Tirpák Fesztiválra kilátogatókat Nyíregyházán, a Kossuth téren. A rendezvény szeptember 15-e és 17-e között repíti el a népi ételek világába az érdeklődőket, s szombaton is rengetegen voltak kíváncsiak a színes program- és ételkínálatra. Bár a helyi gasztronómiát leginkább a savanyú-sós alapanyagok jellemzik, és javarészt burgonyából, kukoricából, káposztából, különféle füstölt húsokból, továbbá almából, dióból és szilvából készülnek az ételek, Nyíregyháza testvérvárosai is elhozták a maguk ízeit. A nagykaposi és gorlicei fogásokban mi is elmerültünk a két település standjánál pedig beavattak minket abba, miért érdemes a vármegyei fogásokon túl valami merőben mást is megkóstolni.

Bátor vállalkozás

A segítőivel nehéz feladatra vállalkozott Jámbor László, ugyanis a nagykaposi standnál töltött káposztával kínálták a vendégeket, ám még itt, a szabolcsi töltött káposzta hazájában is kedvező volt az étel fogadtatása.

– Hagyományos töltött káposztával készültünk, amit az itteni szokásoktól eltérően tört paszullyal szervírozunk. Az étel eredetileg a szlovákiai Kaposkelecsényből származik, ami a mai kifejezések szerint egy igazi maradékmentő fogás. A vidéki emberek szombaton elkészítették a tört paszulyt, és ami vasárnapra megmaradt, azt töltött káposzta mellé kínáltak. A paszulyt paprikás, hagyás zsírral tálalták – ahogy ezt Magyarországon is teszik –, ám a hozzá társított töltött káposzta mindenképp érdekes párosítás lehet az ittenieknek – mesélt az érdekes fogásról Jámbor László.

Hozzátette: sokat gondoltak arra, hogy ne lesz könnyű dolguk a megyei, paradicsomos verzióhoz szokott közönség körében, ám mindenképpen tenni akartak egy próbát.

– Többeket elsőre meghökkentett ez a kombináció, ugyanakkor azt tapasztaljuk, nem zárkózik el tőle a fesztivál közönsége, de szép számmal kaptunk elismeréseket. Többször voltunk már itt, mindig hosszú tervezés előzi meg a kitelepüléseinket, és igyekszünk minden alkalommal új ízekkel előrukkolni – tudatta Jámbor László.

Minden ízt felvonultat

Egy igazi „többarcú” étellel várta a különleges falatokra éhező közönséget a gorlicei stand is, ahonnan messzire szállt a frissen sütött galíciai pogácsa illata. Az első ránézésre inkább kisebb lepényre emlékeztető étel édes, sós és savanyú verzióban is fogyasztható, így szinte mindenki megtalálhatja a neki leginkább tetsző ízkombinációt.

Radoslaw Klapacz lengyel séftől megtudtuk, egyszerű, lisztből, joghurtból és szódabikarbónából álló tésztája van a pogácsának, melyet szigorúan zsír nélkül kell kisütni.

– Fogyasztani rengeteg formában lehet: finom dzsemmel, lengyel zsírral, esetleg fokhagymás vajjal – változó, hogy ki, melyik kombinációt szereti. Odahaza uborkával és mézzel is fogyasztják, és ezt a lehetőséget mi is felkínáljuk a vendégeinknek – mutatta be az ételt Radoslaw Klapacz.

Utószezoni nyaralásnak indult, gasztrokaland lett belőle, így jellemezte pihenésüket Mudri Katalin, aki családjával Kaposvárról érkezett Nyíregyházára.

– Egy pár napos pihenést terveztünk, hogy kiszakadjunk a hétköznapokból, s nem is tudtunk róla, hogy az úti célunk főterén ilyen nagyszabású rendezvényt szerveznek. A szállásadónk szólt nekünk, hogy érdemes kilátogatni a Kossuth térre, és nem bántuk meg, hogy eljöttünk. Sokkal izgalmasabb módja ez az étkezésnek, mintha beültünk volna egy étterembe – mesélte Mudri Katalin.

Tirpák Fesztivál eredmények

A legjobb főétel

1. helyezett: Kállay Rudolf Szakképző Iskola, Nagykálló

2. helyezett: Umami Bar & Burger

3. helyezett: Dankó Team – Dankó Pista Egységes Oktatási Intézmény, Biri
 

A legjobb desszert

1. helyezett: Rétközi Ízőrzők – II. Rákóczi Ferenc Technikum és Szakképző Iskola, Kisvárda
2. helyezett: Nyíregyházi Őszi Napfény Nyugdíjas Egyesület

3. helyezett: Continent Wine & Coffee

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában