Nyíregyháza

2023.09.01. 09:54

Egyre népszerűbb a Nyíregyházi Egyetem

A tavalyi évhez képest 92 százalékkal több első éves hallgató kezdheti meg tanulmányait a rangos felsőoktatási intézményben. Az felvételi eljárások során idén 2280-an nyertek felvételt a tavalyi 1186-hoz képest. A felvett hallgatók közül 1768-an állami ösztöndíjas formában kezdhetik meg a tanulmányaikat. A levelező tagozatra felvett hallgatók száma 1652, a nappali tagozaton pedig 601-en fognak tanulni. Távoktatás formában 27 jelentkező kezdheti meg tanulmányait anglisztika alapképzési szakon.

Szon.hu

A levelező tagozatos hallgatók közül a mátészalkai Közösségi Felsőoktatási Képzési Központban csecsemő- és kisgyermeknevelő alapképzési szakon 72, míg gépészmérnöki alapképzési szakon 29 hallgató kezdheti meg tanulmányaikat szeptembertől. Idén a kisvárdai Közösségi Felsőoktatási Képzési Központban gazdálkodási és menedzsment alapképzési szakon is elindul az oktatás 25 hallgatóval. Az alapképzési szakok és a felsőoktatási szakképzési szakok voltak a legkeresettebbek, itt mutatkozott a legnagyobb létszámemelkedés. A szakok népszerűségi sorrendje a következő: óvodapedagógus, programtervező informatikus, gazdálkodási és menedzsment alapképzési szak. Évről-évre erősödik az agrár és műszaki képzések iránti érdeklődés. Az osztatlan tanári szakok közül az angol nyelv és kultúra tanára, a magyar nyelv és irodalom szakos tanár, valamint a történelemtanár volt a legkeresettebb.  

Azok számára, akik idén nem nyertek felvételt vagy nem jelentkeztek egyetlen felsőoktatási intézménybe sem, a pótfelvételi eljárás keretében nyílt lehetőségük a jelentkezésre. A 2023-as évi pótfelvételi eljárás során az intézménybe 360-an nyertek felvételt, ami a tavalyi 156-hoz képest 130 százalékos növekedést jelent. A póteljárás során állami ösztöndíjas képzéseket is hirdetett az egyetem az agrár, műszaki és pedagógusképzés képzési terület szakjai esetében, így 190-en állami ösztöndíjas formában, 170-en önköltséges formában kezdhetik meg tanulmányaikat szeptembertől. 

A Nyíregyházi Egyetemen az első évfolyamra felvételt nyert hallgatók beiratkozása szeptember 8-ig tart. A tanévnyitó ünnepséget szeptember 2-án 11 órától rendezik a Kodály teremben - tájékoztatta lapunkat az intézmény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában