Nyíregyháza

2023.09.15. 07:00

Festményeivel üzen a kórházban

A mindössze tizenhárom esztendős Sávolt Karolina nyolc alkotását adományozta a nyíregyházi kórháznak.

L. Tóth Lajos

A mindössze tizenhárom esztendős Sávolt Karolina nyolc alkotását adományozta a nyíregyházi kórháznak.

Fotó: Dodó Ferenc

Színesben látja a világot, akinek a tekintete elréved a Nyíregyházi Jósa András Tagkórház Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Osztály Gyermekrészlegén látható festményeken. Ki gondolná, hogy az alkotó egy mindössze tizenhárom esztendős lány? Az immár nemzetközileg is (el)ismert Sávolt Karolina nyolc reprodukciót adományozott az egészségügyi intézménynek. 

Azonnal igent mondott 

– Az elmúlt időszakban több kórházból kerestek meg azzal, hogy szeretnék a festményeimmel díszíteni a falakat, mivel sokan érzékelik azok pozitív hangulatát. Természetesen azonnal igent mondtam a nyíregyháziak kérésére, és örömmel adtam át a képeimet. Remélem, ezzel én is segíthetem a kis betegek gyorsabb gyógyulását – reagált érdeklődésünkre Sávolt Karolina, akinek édesanyja dr. Szabó Tünde, Nyíregyháza országgyűlési képviselője, kormánybiztos, édesapja dr. Sávolt Ákos, az Országos Onkológiai Intézet osztályvezető főorvosa, európai hírű emlősebész szakorvos. 
Tavaly a Kelet-Magyarország hasábjain írtunk arról, hogy „a budapesti Falk Miksa utcában található a Bodó Galéria, ami a hazai művészeti élet egyik bástyája. Ott nyílt kamarakiállítása Sávolt Karolinának, és még aznap négy festményét megvették a sokat látott gyűjtők – milliós áron”. 
Karolina már egészen kicsi korától rajzolt, sok rajzpályázaton elindult, és első helyezett vagy különdíjas lett. A pandémia „beköszöntével” derült ki a rendkívüli tehetsége, azóta is autodidakta módon festi a 140×100-as vásznait. Olyan a stílusa, hogy ha valaki ránéz bármelyik festményére, azonnal tudhatja, hogy ezek valójában kinek is a képei. 

– Azért ezeket az alkotásokat választottam ki, mert szerettem volna, ha megjelennek az állatok, a színesség, a szépség. Mivel gyerekek gyógyulásáról van szó, a festményeim változatosan adják át a jókedvet és a pozitív hangulatot – említette Karolina, akinek az elmúlt időszakban több kiállítása is volt Budapesten, Dubajban, Nizzában, Barcelonában. 

– Örülök, hogy ezáltal több ezer emberhez el tudtam juttatni az üzeneteimet, azt, hogy vigyázzunk a környezetünkre, egymásra. A szakmától nagyon sok dicséretet kaptam az elmúlt időben, de igazából a művészet nem arról szól, hogy kinek akarunk megfelelni. Én a környezetemnek festek, mindig azt, amit szeretnék. Minden szabadidőmben festek, tervezek. Nekem ez a pihenés, a szórakozás. Mindennap jut idő erre. 

Drukkolt az atlétáknak 

A teniszezőként is kiváló Karolina édesanyja és testvére társaságában belekóstolt a budapesti atlétikai világbajnokság miliőjébe. 
– Nagyon örülök, hogy a helyszínen is drukkolhattam a hazai versenyzőknek, láthattam a világ legjobb atlétáit, és a világ egyik legszebb és legmodernebb atlétikai stadionjában lehettem. Fantasztikus volt a rendezés, és kiváló eredmények születtek. 
A nyíregyházi adományát­adás óta az Országos Onkológiai Intézet Emlő- és Lágyrészsebészeti Osztályának falait is díszítik Sávolt Karolina alkotásai. Azért épp ott, mert édesapja az osztály vezetője, aki méltán büszke lánya kimagasló tehetségére. 

Optimizmus, öröm és életszeretet

– A képek előtt állva az embert érzések fogják el. Belőlem az optimizmus, az öröm, az életszeretet érzése tör elő. Ezek mind azok az érzések, amelyekre nekünk, egészségügyi dolgozóknak különösen szükségünk van a mindennapi munkánk során. Bízom benne és tudom, hogy sokan megállnak a képek előtt, a dolgozóink, betegeink, hozzátartozóik, és számukra is ezt fogja közvetíteni. Mi a kórházakban általában a testi betegségeket, bajokat gyógyítjuk, de nem szabad egy percre sem megfeledkeznünk a lélekről – jegyezte meg az adomány­átadáson dr. Szűcs Attila, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Oktatókórház főigazgatója. 
Remélem, ezzel én is segíthetem a kis betegek gyorsabb gyógyulását Sávolt Karolina

Sávolt Karolinának olyan a stílusa, hogy ha valaki ránéz bármelyik festményére, azonnal tudhatja, hogy ezek valójában kinek a képei – ezt megerősítette dr. Szűcs Attila is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában