Demecser

2023.09.23. 16:37

Megelevenedett a múlt Demecserben

Második alkalommal rendeztek helytörténeti konferenciát a városban szombaton.

Szon.hu

 Nevek, adatok, érdekes információk, a múlt feltáratlan titkai is elhangoztak egy településhez kötődő nóta mellett azon a helytörténeti konferencián, amelyet szombaton második alkalommal rendezett meg a helyi művelődési házban a Demecser Öröksége Egyesület.

A vendégeket először Vitális Zsombor, a civil szervezet elnöke köszöntötte, majd szólt a tavaly megalakult egyesület eddig végzett munkájáról, az elért eredményekről, valamint felvázolta a közeljövő tennivalóit is. Elmondta köszöntő gondolatait Varga Lóránd, a Demecseri Római Katolikus Egyházközség plébániai kormányzója is, majd a szervezők lejátszották azt a videófelvételt, amelyet a Svédországban élő, 97 esztendős dr. Pazonyi Elek Tibor nyugalmazott egyetemi docens, Demecser idei díszpolgára küldött el az internetnek köszönhetően a konferencia résztvevőinek.

Rendhagyó módon a szünetet követően méltatta a tanácskozás fontosságát és az értékmegőrzés jelentőségét Baracsi Endre, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Közgyűlés alelnöke, a vármegyei értéktár bizottság elnöke, ugyanis hivatali elfoglaltsága miatt csak a konferencia második részén tudott részt venni.

A helyi Gyöngykoszorú Népdalkör népdalcsokorral üdvözölte a konferenciát, s ősbemutatóként ekkor csendült fel Bagdy István szövegíró és Murgács Kálmán zeneszerző nótája, aminek a címe: „Demecseri kútágas…”

A helytörténeti konferencián négy előadást hallhattak az érdeklődők. Dr. Kiss Kálmán, a Nyíregyházi Egyetem főiskolai tanára a földrajzi nevek tükrében mutatta be Demecser múltját, majd dr. Láczay Magdolna professor emerita (Debreceni Egyetem) Demecser kisnemesi társadalmát ismertette. A Demecseri Római Katolikus Egyházközség Történetéből Lucza János helytörténész ismertetett néhány érdekességet, ezt követően Nagy Enikő történelemtanár a Demecseri Római katolikus Elemi Népiskola és Óvoda történetét foglalta össze.


A konferencia záérásaként értékelte az elhangzottakat dr. Szabó György, a Nyíregyházi Egyetem rektora és Garas Norbert, a vármegyei levéltár segédlevéltárosa.

(A helytörténeti konferenciáról hamarosan bővebben is olvashatnak majd az érdeklődők portálunkon.)


Borítókép: A Gyöngykoszorú Népdalkör előadásában elhangzott a Demecseri kútágas című nóta is | Fotó: M. Magyar László

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában