Nyíregyháza

2023.09.06. 14:48

Testközelből a világháború borzalmai

Hetvenkilenc éve szörnyű bombatámadás érte a nyíregyházi vasútállomást és környékét.

Tarnavölgyi Gergely

Fotó: Gazdag Mihály

1944. szeptember 6-a Nyíregyháza történetének leggyászosabb napja. A városban élők addig a frontról hazaküldött levelekből és a harcmezőkről hazatért katonáktól értesült csak a második világháború borzalmairól, míg el nem érkezett a város legtragikusabb napja.

Azon a kora őszi, napsütéses szerda reggelen három hullámban érkeztek Nyíregyháza fölé az amerikai gépek, és okoztak mindössze 15 perc leforgása alatt óriási pusztítást.

– A vasútállomás épülete megsemmisült, ahogy a vele szemben lévő Szabolcs Szálloda és még kétszáz darab földszintes lakóház is. Bomba csapódott be többek közt az Árpád, a Vécsey, a Toldi, a Deák Ferenc és a Jósa András utcákon. 80-an meghaltak, közel ezer embert vesztette el a hajlékát. Ez volt az a nap, mikor a nyíregyháziak testközelből élték át a második világháborút szörnyűségeit – mondta 79 évvel a történtek után Jászai Menyhért, a vármegyeszékhely alpolgármestere a nyíregyházi vasútállomáson megtartott szerda délelőtti megemlékezésen.

A nyíregyháziak testközelből élték át a második világháborút szörnyűségeit  - mondta Jászai Menyhért 
Fotó: Gazdag Mihály

Hozzátette: az elmúlt esztendőkben, az elmúlt évi megemlékezéseken nagyon távolinak tűnt egy háborúból beszélni, de most nagyot változott a helyzet.

– A szomszédunkban háború dúl. A nyíregyházi önkormányzat másfél éve számtalan formában támogatta és támogatja az ukrajnai menekülteket, ebben pedig remek partner a rendőrség a katasztrófavédelem és a honvédség, akiknek ezúton is nagyon köszönjük a segítségüket. A felnövekvő generációt arra kell tanítunk, hogy óvják a békét. Ez pedig a mi felelősségünk – nyomatékosított emlékezős beszédében Jászai Menyhért alpolgármester, majd Holmár Zoltán, a Kállay Gyűjtemény történész-muzeológusa beszélt részletesen a hallgatóságnak az 1944. szeptember 6-ai borzalmakról.

Felidézte: azon a reggelen összesen 116 darab B-24-es, négymotoros Liberator bombázó indult el Magyarország felé. A repülőgépek 1160 bombával a fedélzetükön emelkedtek a levegőbe, hogy az előző napon kapott parancs szerint megsemmisítsék a nyíregyházi vasútállomáson lévő, a német katonáknak utánpótlást szállító vasúti szerelvényeket. 10 óra 50 perckor pedig megszólaltak a város légoltalmi szirénái...

A támadás célja a vasútállomás megsemmisítése volt - mondta dr. Holmár Zoltán
Fotó: Gazdag Mihály

– Három hullámban érkezett a támadás, melynek egyértelmű célja a vasútállomás megsemmisítése volt – emlékezett vissza Holmár Zoltán.

A beszédek után a nyíregyházi vasútállomás falán található emléktáblán elhelyezték az emlékezés koszorúit. Az emlékezők közt ott voltak a rendvédelmi szervek, a Nyíregyházi Egyetem, a Nyíregyházi Tankerület és a vármegyei önkormányzat képviselői is. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában