Programajánló

2023.10.11. 15:12

A Krúdy Art mozi csütörtöki műsora

Szon.hu

17 óra: Idegen a szekrényben, spanyol dráma

Damián (Paco León) 20 év után veszti el állását. Elbocsátásának hírére dühösen távozik főnökétől és fejébe veszi, hogy az első szembejövő lehetséges búvóhelyet meglátva elvonul a világ elől. Egy furgonon heverő szekrényt megpillantva meg is találja céljához az ideálisnak vélt lehetőséget, azonban a kocsi útnak indul. A gardrób Lucía (Leonor Watling) és Fede (Álex Brendemühl) otthonába érkezik, belsejében Damiánnal, aki meglapulva várja a bútor elhelyezését. Hősünk így aztán a vele nagyjából egykorú házaspár és tinilányuk, María (María Romanillos) életének részévé válik, ugyanis még aznap este megfogalmazódik benne az ötlet, hogy velük marad egy rejtélyes, az árnyakban mozgó jelenségként. Ám hogy mégis mindezt milyen szándékkal teszi, az csupán csak idővel derül ki: vajon őrangyal vagy ijesztő, démoni alak válik belőle a titokzatosság fenntartása közben? Ez a thriller-dráma keverék vegyíti az Élősködőkre hajazó alapszituációt a Charlie Kauffmanra jellemző szürrealizmussal.

19 óra: Az Adamanton, francia dokumentumfilm

A berlini Arany Medve-díjas francia dokumentumfilm egy úszó pszichiátriai központ betegeiről és gondozóiról szól. Az Adamant egyedülálló napközi. Párizs szívében, a Szajnán található úszó építmény a mentális zavarokkal küzdő felnőtteket fogadja, és olyan ellátást kínál, amely segíti a gyógyulásukat vagy a lelkiállapotuk javítását. Az elkötelezett gondozók a lehető legjobban igyekeznek ellenállni a pszichiátria szakma leépülésének és elembertelenedésének. Az Adamanton különleges utazás: emberi, érzékeny, meghitt alkotás.
Nicolas Philibert dokumentumfilmje a 73. Berlinalén a játékfilmek között nyerte el a fesztivál fődíját, az Arany Medvét. Philibert számos emlékezetes dokumentumfilmet készített már, s a módszere mindig az volt, hogy igyekezett minél közelebb kerülni a témájához. Minden érdekli, ami egy közösségen belül megjelenik. A bizalom megszerzése a filmkészítés közben azért is különleges kihívás számára, mert olyan témákat dolgoz fel, ahol a bizalmatlanság különösen erősen van jelen. Az Adamanton emlékezetes és különleges film: életigenlő darab az értékválság és társadalmi bizalmatlanság korában. Az Adamanton magyar premierje szeptemberben a 19. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál CineDocs versenyprogramjában lesz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában