Nyíregyháza

2023.10.18. 17:30

Ásó, kanna, szilvafa: azaz élő hagyományból élő szilvafa

Harminc darab facsemetét adományozott idén a Sóstói Múzeumfalunak a Hübner-H Kft.

Lengyel Nóra

Ásó, kanna, szilvafa: azaz élő hagyományból élő szilvafa

Fotó: Dodó Ferenc

Igazi kora őszi idő, verőfényes napsütés, de kicsit csípős hideg fogadta szerda délben a városvezetés, a Hübner-H Kft. és a Sóstói Múzeumfalu képviselőit a tarpai portán. Tavaly 25 fát ültettek el, és 10 padot helyeztek ki, most pedig ez a 30 darab nemtudom szilva csemete gazdagítja a Múzeumfalut.
Ingo Heerdt, a Hübner-H Kft. ügyvezető igazgatója ismét ásót ragadott, de előtte elmondta, hogy a Sóstó Múzeumfaluval tavaly stratégiai partnerséget kötöttek, ennek keretében ültetik a fákat.
 Bízunk benne, hogy jó hagyományt teremtünk a következő évekre is. Ez egy nagyon különleges és egyedi hely, ami megérdemli a figyelmet és támogatást. A Hübner-H Kft. 26 éve van jelen Nyíregyházán, az utóbbi években a városvezetés támogatásával nagyon komoly sikereket értünk el. Ez a faültetés szimbóluma annak, hogy egyrészt hagyományokat megőrizzük a közös múltunkból, és a jövőbe tekintve visszük ezeket együtt tovább. Nagyon fontos az egész cégcsoport számára az a stratégia, hogy csökkentsük a CO2-kibocsátást, karbon-semlegessé váljunk minél hamarabb, ezért idén már egy 1,5 megawatt teljesítményű napelemparkot helyeztünk üzembe, ami hozzájárul ahhoz, hogy az energia felhasználásunk egy részét ebből tudjuk fedezni. A mostani akciónkkal is az a törekvésünk, hogy az élő természet fennmaradó képessége tovább javuljon, és a Hübner cégcsoport ökológiai lábnyoma minél kisebb legyen – fejtette ki az ügyvezető igazgató.

Közös siker

Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere megköszönte a Hübner tavalyi és a mostani támogatását is, és elmondta, hogy a cégnek nagyon fontos a társadalmi szerepvállalás, rendeznek strandröplabda bajnokságot, támogatják a kosarasokat, a különböző rendezvényeket és szervezeteket, a kórházat és még számos lehetőséget megragadnak a jótékonykodásra, így csatlakoztak tavaly a polgármesteri fásítási programhoz is. 
– Öt évvel ezelőtt indítottuk el a fásítási projektet, több ezer csemetét sikerült idáig elültetni. Idén ősszel 25 helyszínen 130 facsemetével gazdagodnak városunk zöldfelületei. A Jósaváros, Malomkert, Krúdy lakótelep, Északi krt., Belváros, Örökösföld, Kertváros, Felsősima, Nyírszőlős, Sóstóhegy közterületeit kislevelű hárs, vérszilva, közönséges nyír, keskenylevelű kőris, amerikai ámbrafa és oszlopos japán díszcseresznye is díszíti. Nagy öröm, hogy csatlakoztak cégek, civil szervezetek, magánszemélyek is. Fontos, hogy a városunk még szebb, egyre zöldebb és egészségesebb levegőjű legyen. Azt kívánom, hogy ebből az élő hagyományból élő szilvafák legyenek, és jöhessünk minél többször szüretelni. Nemcsak szép és hasznos ez a szilvafajta, hanem a hagyományainkat is őrzi. Bízunk benne, hogy pár év múlva itt fogjuk szedni róla a zamatos gyümölcsöket – mondta a polgármester, és mosolyogva megjegyezte: nemcsak ízletes szilvalekvár, hanem jóféle pálinka is készülhet a nemtudom szilvából.

Föld és víz

A Sóstói Múzeumfalu rehabilitációjában nagy szüksége van a zöld felületek és a gyümölcsfák megújítására. – Ezért is vagyunk hálásak a tavalyi és az idei támogatásnak – fejezte ki örömét Baloghné Szűcs Zsuzsanna, a Sóstói Múzeumfalu igazgatója. – A tarpai portán lévő szilvásunk közel harminc éves, így a tájra jellemző nemtudom szilvafa csemeték reméljük, hogy minél hamarabb meghozzák a gyümölcsüket. Ugyanis ez az a porta, ahol bemutatjuk a szilva feldolgozását, az aszalástól a pálinka és a szilvalekvár főzés technikájáig – részletezte az igazgatónő és megmutatta, hogy tíz fát a szatmári porták közül a nagyhódosira fognak ültetni.
A tarpai portán serényen ragadtak ásót és lapátot a meghívott vendégek, dr. Kovács Ferenc, polgármester, dr. Ulrich Attila, alpolgármester, Ingo Heerdt, a Hübner-H Kft. ügyvezető igazgatója, Dobi József, a HÜBNER-H Kft. gazdasági igazgatója, Moravecz Róbert, a HÜBNER-H Kft. létesítmény-és beszerzésvezetője Baloghné Szűcs Zsuzsanna irányításával ültettek öt darab nemtudom szilvafa csemetét, a többi pedig az időjárás függvényében kerül földbe a múzeumfalu dolgozóinak segítségével.

 

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában