Gyász

2023.10.25. 14:04

Elhunyt Fehérgyarmat díszpolgára

Szon.hu

Fotó: Wachteinheim József

 „Isten nyugosztalja Tanár Urat! Amikor 2002-ben átadott emlékműre pénteken koszorút helyeztem el Fehérgyarmaton,akkor még nem tudtam, hogy Tóth László nyugalmazott középiskolai tanár 101 éves korában pár nappal ezelőtt elhunyt” – olvasható dr. Tilki Attila országgyűlési képviselő közösségi oldalán.

„Tóth László Fehérgyarmat díszpolgára,az 1956-os fehérgyarmati események aktív résztvevője volt. A Fehérgyarmati forradalmi vezetők (Nagy Gyula és társai) elleni perben Tóth László ötödrendű vádlott volt. Börtönbüntetésre ítélték, mert Laci bácsi volt a Fehérgyarmati Forradalmi Bizottság  titkára. Tóth László akkor igazgatóhelyettes volt, a forradalom eseményeibe Október 26-án kapcsolódott be. A technikum több tanulójával részt vett a Kossuth parkban A tüntetésen, ahol  Laci bácsi olvasta fel a debreceni diákok követelését tartalmazó 12 pontot, amelyet kiegészítettek a vallásszabadság biztosításának követelésével. Követelték továbbá, hogy a Budapesten harcoló forradalmárokat „szabadságharcosoknak nyilvánítsák”, A jogtalanul államosított épületeket adják vissza és többpártrendszeri szabad választásokat tartva hozzanak létre országgyűlést. 2002 októberében a templomkertben avattuk  fel és az egykori elítélt Tóth László leplezte le a Túristvàndiba való Fehérvári József fafaragó mester által készített kopjafát a Fehérgyarmati hősök emlékére. Kopjafa állítást, akkor Nagytiszteletű Szalay László református lelkész kezdeményezte. Tóth László tanár úr halála után a kopjafán található nevek közül már senki sincs az élők sorában. Isten nyugosztalja a szeretett Hősünket Tóth Lászlót, akinek  az életpályája a rendszerváltozásig mindvégig magán viselte a hátrányokat, mert a diktatúra nem felejtett és nem bocsájtott meg”. 

Fotók: Wachteinheim József

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában