Nyírbogát

2023.10.22. 13:55

Orgona szólt - megújult a református templom Nyírbogáton

A Nyírbogáti Református templom gyülekezeti termének és orgonájának felújításáért tartottak hálaadó Istentiszteletet vasárnap.

Szon.hu

Fotó: Sipeki Péter

A beruházás a Hagyományaink és forrásaink rendszerszerű felfedezésének támogatása elnevezésű projektnek köszönhetően valósult meg. Az ünnepi alkalmon Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár is részt vett. 

- Bármilyen nyomás alatt volt a magyarság az elmúlt évezredben, becsületessége, tisztessége, őszintesége és a keresztény hithez való kötődése miatt meg fog maradni - mondta Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár vasárnap Nyírbogáton, a felújított református templom átadásán - közölte az MTI.

Hangsúlyozta, a magyar nemzet szabadságvágya, az emberek becsületessége, valamint az egyházi és közéleti vezetők őszinte beszéde évszázadokon keresztül végigkísérte a magyar történelmet, és mindezek napjainkban is megmaradtak.

Soltész Miklós rámutatott: ezt szolgálják a keresztény felekezetek, az épülő és megújuló templomok, valamint a közösségi házak is, amelyek erre az őszinteségre és becsületességre nevelik és készítik fel a jövő nemzedékét, a fiatalokat.

Az államtitkár köszöntőjében csodának nevezte, ami az elmúlt években Nyírbogáton történt, majd köszönetet mondott mindenkinek, aki hozzájárult a kétszáz éves református templom megújulásához, köztük az egyházkerületeknek, a presbitériumnak, a vármegyei önkormányzatnak és az Európai Uniónak.

Úgy fogalmazott, hogy az Európai Unió támogatása egy "halvány bocsánatkérésként" értelmezhető, mert egyrészt ez a pénz jár Magyarországnak, másrészt a szervezet a múltban és a jelenben is sokszor cserbenhagyta és cserbenhagyja az országot.

Hangsúlyozta: napjainkban csak magunkra hagyatkozhatunk, hiszen "védjük a határt és hátba támadnak minket, védjük értékeinket és a pénzünktől megfosztanak minket, csak azért, mert kimondjuk a teremtett világ értékét és becsületét".

Köszöntőjének elején Soltész Miklós arra kérte a felújított templom átadásán résztvevőket, hogy egy perc csenddel közösen emlékezzenek meg a kommunizmus és az 1956-os forradalom áldozatairól, valamint azokról, "akiknek azt a szabadságot köszönhetjük, melyben most is élünk".

Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Közgyűlés elnöke elmondta, hogy a nyírbogáti templom egy román-magyar együttműködési programban újulhatott meg. A projektben döntő részben a vármegyében templomokat újítottak fel, amire mintegy egymilliárd forint jutott - tette hozzá.

Simon Miklós, a térség fideszes országgyűlési képviselője köszöntőjében többek között arról beszélt, hogy sok "szép eredményt" ért el a két éve várossá avatott Nyírbogát, két héttel ezelőtt például Bogát vezér szobrát avathatták fel az egyházak segítségével, támogatásával.

Szerencsi Imre lelkipásztor gazdasági beszámolójában elmondta, a nyírbogáti református templom felújítása az elmúlt 11 évben több lépésben valósult meg az Európai Unió, a kormány és református gyülekezet támogatásával és a hívek adományaival. Minden forrást összesítve az épület, az orgona és a gyülekezeti terem megújítására több mint 195 millió forintot fordítottak - közölte a lelkipásztor.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában