Nyíregyháza

2023.10.19. 17:30

Védőhálót szőnek az ifjúság köré

Immár hatodik alkalommal rendezték meg a Nyíregyházi Ifjúságkonferenciát

Miklós István

Ifjúsági konferencia

Fotó: Sipeki Péter

A Nyíregyházi Ifjúsági Kerekasztal és a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum közös szervezésében nagyszabású konferenciát rendeztek csütörtökön, a Nyíregyházi Egyetemen. Az immár hatodik alkalommal megszervezett Nyíregyházi Ifjúságkonferencia évről évre egyre több érdeklődőt vonz, s a szervezők azon fáradoznak, hogy olyan témákat taglaljanak a konferencián, ami az ifjúsági szakemberek mellett a fiatalokat is foglalkoztatja.

– Az újjáélesztett kortárssegítő program is egy ilyen pont, az információink szerint a vármegyeszékhelyen már 300 diák jelentkezett erre – árulta el Lengyelné Pogácsás Mária, a Nyíregyházi Család- és Gyermekjóléti Központ vezetője, a rendezvény moderátora.

Az eseményen jelen volt dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere, aki arról számolt be, a társadalomban mindig voltak problémák, de ahogy a közösség változik, úgy a gondok is mások lehetnek.

Közösségben gondolkodnak

– A konferencia többek között a családon belüli erőszakkal is foglalkozik, ami sajnos a pandémia alatt még nagyobb méreteket öltött. Szintén gond, hogy sok fiatalnak nincs jövőképe, de ez a rendezvény ebben is segíthet. Olyan aktuális témákat taglalnak, mint a kortárssegítés, ami az iskolások életében rendkívül fontos momentum – hangsúlyozta dr. Ulrich Attila.

– A Nyíregyházi Egyetem sokat fejlődött az elmúlt években, és nem csupán egy szellemi központ akar lenni, hanem egy közösségi tér is a fiatalok számára – ezt már dr. János István, az egyetem főiskolai tanára mondta el a jelenlévőknek. Kiemelte: az ember egy közösségi lény, ám napjaink modern társadalmában egyre kevesebb a valódi közösség.

– Az emberek egyszemélyes „közösségekben” gondolkodnak, ami abszolút távol áll attól a közegtől, amit az emberiség évezredek alatt megszokott. Ez a konferencia azonban közösségépítő erővel is bír, ráadásul tudást közvetít és értéket is teremt – hívta fel a figyelmet dr. János István.

A konferencia plenáris előadásait követően három szekcióban tanácskoztak a résztvevők: tárgyalták a bántalmazottak és a szenvedélybetegségek közötti kapcsolatot, a kortárssegítők jelenlegi helyzetét Nyíregyházán, valamint az önismeretre épített pályaorientáció kérdéseit is.

Egyedülálló az országban

A plenáris előadások sorát Simon Gabriella nyitotta Élj – Együtt lenni jó címmel, a Vízityúk Vízitúra Egyesület az Autistákért képviseletében. Az egyesület évek óta azért dolgozik, hogy az autisták teljes értékű tagjai lehessenek a társadalomban. Egy olyan, az országban egyedülálló, hétnapos fejlesztőtábort dolgoztak ki, amelyen az autista gyermekek a családjukkal együtt vehetnek részt.

– Nagyon fontos a család jelenléte a táborban, hiszen az autistáknak szükségük van egy jól körülhatárolt rendszerre, és életük jelentős részét a családjuk körében töltik. Ezen kívül a gyerekek mellett a szülőknek és a testvéreknek is segítünk. Ennek köszönhetően más autista gyerekekkel és szülőkkel is találkozhatnak, megoszthatják egymással a tapasztalataikat. A keretbe foglalt élet miatt az autista gyermeket nevelő családok mindennapjai szinte ugyanúgy telnek, és emiatt a társas kapcsolataik beszűkülnek – jegyezte meg Simon Gabriella. A szakember arra is kitért, számos fejlesztő foglalkozást kínálnak a mese- és mozgásterápiától kezdve az állat-asszisztált programokon át egészen a logopédiai foglalkozásokig.

Az értékes szabadidő

– A szülőknek pszichológiai támogatást, masszázst és jógát is biztosítunk, és ami talán még fontosabb: szabadidőt. Ez utóbbi gyakran furcsán érinti őket, hiszen nincsenek hozzászokva ahhoz, hogy nyugodtan megihatnak egy kávét, vagy éppen sétálhatnak egyet, amíg a gyermekeikkel szakértők foglalkoznak. Van olyan szülő, aki néhány éve még résztvevőként érkezett a táborba, az utóbbi két alkalommal pedig önkéntes segítőként, hogy másoknak is segíthessen kiszakadni a hétköznapok nehézségeiből – mutatta be az egyedülálló tábort Simon Gabriella.

A plenáris előadásokon a jelenlévők a bántalmazás formáiról és kezeléséről Kuknyóné Vajóczki Nikoletta, Nyíregyházi Áldozatsegítő Központ munkatársa tolmácsolásában, illetve dr. János István előadását is meghallgatták az Áltudományok csapdájában címmel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában