Nyíregyháza

2023.11.11. 12:14

A sebészszakma prominensei tanácskoznak Nyíregyházán

Hat vármegyéből érkeztek kiváló sebészek és professzorok a vármegyeszékhelyre.

Miklós István

Hazánk egyetlen működő regionális szakcsoportja, a Magyar Sebész Társaság Észak-Kelet Magyarországi szekciócsoportja ülésezik a hétvégén Nyíregyházán, a Hunguest Hotel Sóstó épületében. A rendezvényen hat vármegye sebészei vettek részt, hogy megoszthassák egymással tapasztalataikat, szakmai fogásokat tanuljanak, illetve meghatározzák azokat a területeket, melyeken belül még fejlődnie kellene a hazai sebészetnek.

Az ülésen jelen volt Halkóné dr. Rudolf Éva önkormányzat képviselő, dr. Szűcs Attila, a vármegyei oktatókórház főigazgatója és dr. Tóth Lajos Barna, az oktatókórház általános sebészeti osztályának vezető főorvosa.

Folytatják az elődök munkáját

A házigazda város nevében Halkóné dr. Rudolf Éva köszöntötte a tanácskozás résztvevőit. Beszédében betekintést engedett a város történelmébe, és azt is hangsúlyozta, hogy számos híre orvosra lehetnek büszkék Nyíregyházán.

– Dr. Korányi Frigyes vagy dr. Jósa András neve sokaknak ismerősen cseng, hiszen a vármegyeszékhelyen utcák, városrészek, iskola, vagy éppen a kórház kapta róluk a nevét. Ugyanakkor dr. Eisert Árpádról sem szabad elfeledkezni, aki 1951-ben elvégezte az ország első nyitott szívműtétét, tovább növelve ezzel a nyíregyházi sebészet hírnevét. Nagy elődökből tehát nincs hiány, az ő munkájukat viszik tovább napjaink vezetői és orvosai a városban, bízunk benne, hogy a város és a megye lakosságának megelégedésére – fogalmazott az önkormányzati képviselő, aki arra is rámutatott: az elmúlt években óriási fejlődésen ment keresztül a vármegyeszékhely és a kórház is.

– Ahhoz, hogy egy intézményben jól működjön bármelyik szakma – akár egy olyan alapvető terület, mint a sebészet –, rengeteg tényezőnek kell megvalósulnia. Ezek közül a legfontosabb a humán erőforrás, mivel hiába vannak nagyszerű eszközeink és műszereink, ha nincs elegendő orvosunk vagy szakápolónk – ezt már dr. Szűcs Attila mondta el a jelenlévőknek. Kifejtette: Nyíregyházán a sebészeti osztályon e szempontból jól állnak.

Új eszközöket szereznek be

– Folyamatosan érkeznek az osztályra orvosok: sokan vannak, de azt szeretnénk, ha a jövőben még többen lennének. Ennek részben az az oka, hogy rendkívül jelentős múltja van az osztálynak. A közelmúltban is mindig olyan orvosok vezették a sebészeti osztályt, akik a szakma prominens képviselői közé tartoztak, akik mindig fejlődni akartak, és keresték, alkalmazták a leginnovatívabb műtéti eljárásokat. Dr. Tóth Lajos Barna főorvos is élen jár ebben, és országos, sőt nemzetközi hírnevet szerzett a kórháznak – hívta fel a figyelmet a főigazgató, akitől azt is megtudtuk, a nyíregyházi sebészeti osztály dolgozói elképesztő teljesítményt nyújtanak, amiért hála és köszönet illeti őket.

– A humán erőforrás mellett az is rendkívül fontos, hogy a kórház dolgozóinak biztosítsuk a megfelelő eszközöket, műszereket. Az elmúlt években jelentős előrelépés történt, ám nem szabad megállnunk ezen az úton. Az innováció rendkívül gyors, a gépeink elavulnak, esetenként tönkremennek. Jelenleg is folyamatban van két sebészeti műtő komplex felújítása, ami tervek szerint decemberben befejeződik, továbbá új laparoszkópos eszközök beszerzése is folyamatban van – tájékoztatott dr. Szűcs Attila.

A rendezvény elnöke, dr. Tóth Lajos Barna kiemelte, az idei ülés témájának meghatározásakor fontos szempont volt, hogy a kisebb kórházakban is alkalmazható eljárásokról tanácskozzanak a szakma képviselői.

– A különféle sérvműtétek területén óriási fejlődés tapasztalható, a tanácskozáson pedig számba vesszük azokat a „trükköket”,amiket egyes kórházakban már rutinszerűen alkalmaznak, míg máshol csak ismerkednek velük. Szó lesz a műtéti eljárások legújabb világtrendjeiről is, ezért úgy vélem, mindenki sokat tanulhat a rendezvény előadásaiból, méghozzá viszonylag szűk körben, barátságos légkörben – hangsúlyozta az osztályvezető főorvos.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában