Nyíregyháza

2023.11.29. 18:30

Az értékek fiatal őrzője

Bemutatkozott Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye Kultúr KicsiAttaséja.

Lengyel Nóra

Smied Brigitta Lilla és Baracsi Endre együtt képviselik a vármegye értékeit

Fotó: Dodó Ferenc

Felnőtteket megszégyenítő módon tartott előadást Smied Brigitta Lilla a szerda délelőtti sajtótájékoztatón a vármegyeházán. Méltó példa lehet a fiataloknak és időseknek is egyaránt az, amit és ahogyan képvisel.

A rakamazi Smied család legifjabb tagja a Tokaji II. Rákóczi Ferenc Tehetséggondozó Általános Iskola 5. a osztályos tanulója. Történelem- és természettudomány-szakkörre jár, valamint művészeti iskolában furulyára és grafikára.

– A hagyományok, a gyökerek világában élek, és szeretem ezt a színes érzést – részletezte hihetetlen magabiztossággal Brigitta. – A családommal minden évben ellátogatunk valamelyik vármegyénkbe, így már 17 vármegye legalább két nevezetességét láttam, mint például a bugaci puszta, zsámbéki romtemplom, Esterházy-kastély. Én tényleg szeretem ezt az országot, minden hegyét és völgyét, a szívem szakad meg, ha pusztulásnak indult kastélyt vagy parasztházat látok – mondta őszinte meg­győződéssel Brigitta, és elmesélte, hogy a történelemtanára ajánlotta a versenyt, mert látja benne a KicsiNagykövetet.

Smied Brigitta Lilla
Fotó: Dodó Ferenc

Többfordulós megmérettetés

– Az első fordulóban egy online feladatlapot kellett kitölteni hazánkról, a másodikban videót készítettem három nevezetességről, a harmadik fordulóban pedig videóchatben mesét mondtam, és ki kellett fejteni, hogy miért lennék jó attasé. Miután megkaptam a címet, csak később fogtam fel, hogy ez mekkora felelősség. Nemcsak arról szól, hogy kiállunk integetni egy színpadra, hanem arról, hogy ezeket a kulturális értékeket szeretetteljesen közvetítsük másoknak – fogalmazott a Kultúr KicsiAttasé, aki a nagy jelzőt is megérdemelné, olyan meggyőződéssel áll ki a magyar és a vármegyei értékek mellett, részletesen mesélt a beregi keresztszemesről, a máriapócsi kegyhelyről, Kabay Jánosról, a magyar szablyavívás hagyományairól.

Értékes Barangolás

– Mindig fontos küldetés volt számomra, hogy azokat a gyerekeket, akik valamilyen szempontból elkötelezettek a kultúra, az értékeink iránt, felkaroljuk, és nagyon örülök, hogy be tudnak kapcsolódni ebbe a munkába és küldetésbe – erről már Baracsi Endre, a vármegyei közgyűlés alelnöke és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Értéktár Bizottság elnöke beszélt.

– Minél fiatalabb korban ismerkednek meg a hagyományokkal, találkoznak azokkal az értékekkel, amik körülveszik őket, annál hamarabb kialakul egy kötődés, ami reményeink szerint végigkíséri az életüket. Ráadásul sokkal hitelesebb módon tudják segíteni a mi munkánkat is – fogalmazott az elnök, és megjegyezte: a saját szemszögükből tudnak nagyon fontos üzeneteket, információkat átadni és a korosztályukat megszólítani – mondta, s hozzátette: elindult az Értékes Barangolás vetélkedő is. – Minden évben igyekszünk a vármegyei értéktárral vetélkedősorozatot indítani általános és középiskolás csapatok részére. Nagy örömünkre az idén több mint 50 csapat jelentkezett, és a november 14-ei online elődöntő után megvan az a 9-9 csapat (lásd keretes anyagunkat – a szerk.), amelyek továbbjutottak a középdöntőbe – részletezte Baracsi Endre, és reményét fejezte ki, hogy innen kerülnek majd ki az országos verseny nyertesei.

Baracsi Endre és Smied Brigitta Lilla
Fotó: Dodó Ferenc

Továbbjutottak

Általános iskolai korosztály

Aranyifjak – Nyíregyházi Arany János Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium
Beregi Vezérek – Hétvezér Baptista Általános Iskola, Óvoda és AMI, Tiszaszalka
Szorgis Deákok – Szorgalmatosi Deák Ferenc Református Általános Iskola
Rohodi Rohanók – Szentpétery Zsigmond Általános Iskola, Rohod
Beregi Nyolcszemes – Hétvezér Baptista Általános Iskola, Tiszaszalka
Szent György Lovagjai – Szent György Görögkatolikus Óvoda és Általános Iskola, Kisvárda
Ütős Vajaiak – Vajai Molnár Mátyás Általános Iskola
Értékmentők – Nyírmeggyesi Arany János Általános Iskola
Vadlovak – Kálmánházi Benedek Elek Általános Iskola

Középiskolai korosztály

Száguldó Csillagok – Nyíregyházi SZC Széchenyi István Technikum és Kollégium
Alföldi Betyárok – Nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnázium
Deákos Diákok – Fehérgyarmati Deák Ferenc Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium
Beregvidék – Lónyay Menyhért Baptista Technikum és Szakképző Iskola, Vásárosnamény
Erős Paprikák – Nyíregyházi SZC Széchenyi István Technikum és Kollégium
Tarpai Szilvácskák – NYE Eötvös
József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium
Szamosvidék Vándorai – Fehérgyarmati Deák Ferenc Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium
Szatmári Négyes – Mátészalkai Esze Tamás Gimnázium
Zh-Ung Záhony – Kisvárdai SZC Kandó Kálmán Technikum és Dr. Béres József Kollégium

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában