Nyíregyháza

2023.11.13. 14:30

Duplán pótolják a kivágott fákat (fotók, videó)

Tavasszal 20 fát vágtak ki a Blaha Lujza sétányon, most 37-et ültettek a helyükre.

Szon.hu

Fotó: Gazdag Mihaly

Hétfő délelőtt a kissé csípős hideg sem vette kedvét Nyíregyháza polgármesterének, alpolgármesterének és a városrész önkormányzati képviselőjének, hogy lapátot ragadjanak Sóstó egyik frekventált helyén, a Tófürdő melletti sétányon.

Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere elmondta, hogy tavasszal azért kellett kivágni a jegenyenyárfákat, mert a Blaha Lujza sétányon található fasor jelentős részében előrehaladott korhadást és odvasodást találtak a szakemberek, illetve a vegetációs folyamat beindulásával láthatóvá váltak a lombkorona száradásos folyamatai is.

– Ezek a fák fokozott balesetveszélyt jelentettek a gyalogos- és gépjármű forgalomra, gyerekekre, felnőttekre, valamint a parkoló járművekre nézve egyaránt. Ennek következtében korábban ütemezett kivágásuk és cseréjük szükségessé vált, most pedig pótoljuk oszlopos előnevelt juharfákkal, ráadásul húsz helyett 37-et ültetünk ma el, úgynevezett várostűrő fajtákat. Remélem, hogy már tavasszal itt fognak zöldelleni a sétányon – fejezte ki reményét a polgármester, és kifejtette, hogy Nyíregyházán az elmúlt években nagyszabású zöldfelület-fejlesztést végeztek, parkok, közterületek újultak meg, ez a hétfői ültetés a 2018-ban elkezdődött polgármesteri fásítási programnak a része, melynek köszönhetően több ezer fával gazdagodott a város. Minden évben színesedik, megújul a projekt, az idén hat óvodában is ültettek fákat, most ősszel 26 helyszínen 122 facsemetével lettek gazdagabbak Nyíregyháza zöldfelületei: kislevelű hárs, vérszilva, vadgesztenye, gömbakác, gömb tölgy, tulipánfa, keskenylevelű kőris, örökzöld tölgy, kínai mamutfenyő, kaukázusi szárnyasdió, oszlopos japán díszcseresznye, amerikai ámbrafa, gömbcseplesz, sárgalombú lepényfa és díszkörte került a Jósavárosba, a Malomkertbe, az Északi alközpontba, Krúdy lakótelepre, az Északi körútra, a belvárosba, Örökösföldre, a Kertvárosba, Felsősimára, Nyírszőlősre és Sóstóhegyre is.

– Nagyon örülünk, hogy ehhez a polgármesteri programhoz cégek, vállalkozások, intézmények is csatlakoztak városszerte: októberben például a Hübner-H Kft. 30 darab facsemetét adományozott a Sóstói Múzeumfalunak, a Vállalkozók Nyíregyházáért Egyesület felajánlásának köszönhetően ültettünk hat óvodában 13 facsemetét, köztük volt vadgesztenye, mezei juhar, kis- és nagylevelű hárs, platán, valamint madárberkenye fa is – sorolta a város vezetője.

A megyeszékhely tüdeje

Ágoston Ildikó a sóstóhegyi-sóstógyógyfürdői lakosság önkormányzati képviselőjeként igyekszik velük együtt lélegezve, a civilekkel összefogva is cselekedni a választókerület komfortosabbá tételéért. Elmondta, hogy nagyon fontos, hogy minden város legyen egyre zöldebb.

– Számomra kiemelten fontos ez a városrész, hiszen ez Nyíregyháza tüdeje. Minden évszakban, így ősszel és télen is nagyon sokan látogatnak ki ide a hét minden napján, így ezért nagyon fontos ez a fásítási program. A Blaha Lujza sétányon tavasszal kivágott fákat pótoljuk duplán. Remélem pár év múlva teljes pompájában élvezhetik a helyiek és a turisták is a fák árnyékait – mondta bizakodva a városrész önkormányzati képviselője.

Fafajcsere

Nyíregyháza főkertésze, Halmi-Hódos Katinka kifejtette, hogy idén tavasszal az időjárás miatt elég későn kezdődött el a vegetáció, ezért is húzódott el a fák kivágása, de már nagyon balesetveszélyesek voltak. – Első ütemben most húsz fa állapota volt nagyon kritikus, de sajnos a mostani kép is azt mutatja, hogy folytatni kell a jegenyenyárfasor kivágását, nem érzik itt jól magukat. Ennek a fajtának az a jellegzetessége, hogy elég hamar elöregszik, puhafás fa, rövid életű, betegségekre és kártevőkre meglehetősen érzékeny. A gyors növekedési üteme miatt fája törékeny, nagyobb viharokban könnyen letörnek a hajtásai, ráadásul sekélyen gyökerezik, emiatt fokozott a dőlésveszély is jegenyenyár fajtánál. Ezért fafajcserére volt szükség. Helyettük hosszabb élettartalmú oszlopos juharokat választottunk, amelyeknek kedvezőbbek az itteni életfeltételek. Nagyon fontos szempont volt az is, hogy ugyanolyan oszlopos jellegű legyen, mint a jegenyenyár, tehát ugyanúgy illeszkednek majd az utcaképbe. Megmarad a sétálóutca hangulata, de a keményfás jellegük miatt ezek a juharok kevésbé balesetveszélyesek. Az oszlopos juhar 12-15 m magasra nő meg, 4-5 méterre ültetjük egymástól, hogy majd a kialakult karcsú, kúpos koronájuk szépen összezárjanak. Talajra nem érzékenyek, várostűrő fajok – részletezte a főkertész, és megjegyezte: a keskeny zöldfelület miatt fontos szempont volt a gyalogos- és kerékpárút és a gépjárműforgalommal érintett úttest űrszelvény biztosítása is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában